Gemotiveerd blijven werken en leren tot aan het pensioen

Psychosociaal welzijn Leestijd 8 minuten

Waarom inzetten op kwalitatieve motivatie zo belangrijk is

In de ideale wereld gaat iemands betrokkenheid bij het werk in stijgende lijn tijdens de hele loopbaan. In de echte wereld loopt het vaak net even anders. Eindeloopbaanspecialist Gerda Serbruyns deelt enkele adviezen over hoe je oudere werknemers motiveert en ook zelf betrokken blijft tot aan je pensioen.

older men and woman behind a laptop

Het belang van motivatie

Kennis en ervaring groeien, de band met de zaak wordt sterker, je wordt een vaste waarde. Het wordt alleen maar beter doorheen de hele loopbaan. Onderweg zijn er echter struikelstenen…

Denk maar aan:

  • conflicten met managers of klanten
  • moeilijk te verwerken veranderingen
  • de snelle digitalisering waarin je achterop raakt

Het risico op minder inzet, meer verzuim en zelfs afhaken groeit. Zeker wanneer het pensioen nadert. En dat terwijl we langer moeten werken. Redenen genoeg om te bekijken hoe je de zin om te werken erin houdt.

Betrokkenheid en engagement zijn de motor van elke zaak. Inzetten op kwalitatieve motivatie loont. Zowel voor jezelf als voor je personeel en zeker in moeilijke tijden. 

Investeren in je werknemers is zeker goed nu nieuwe krachten rekruteren minder evident wordt. Waardevolle krachten aan boord houden én volop ‘erbij’ houden, is de boodschap. 

Wanneer verzwakt de motivatie bij senioren?

Eindeloopbaanspecialist Gerda Serbruyns: “Vooral veranderingen op organisatievlak houden een risico in. Het verschil met jongere mensen is dat zij dan vaak ander werk zoeken en de organisatie verlaten. Oudere personeelsleden zoals 50+’ers kunnen niet meer weg en zitten vaak in een gouden kooi, wegens te duur en niet meer gegeerd op de arbeidsmarkt.

Gemotiveerd blijven als ondernemer

Voor de zelfstandige ondernemer is het zo mogelijk nog belangrijker om gemotiveerd te blijven. Je moet jezelf telkens opnieuw opkrikken om ervoor te gaan. Dat wordt soms zwaar(der). Als senior ben je minder geneigd om het roer nog om te gooien. Je gaat door, maar minder gedreven.

Verminderde motivatie herkennen

  • Personeelsleden worden prikkelbaar; 
  • Ze maken meer fouten;
  • Ze zijn vaker ziek. 

Vaak geven ze zelf aan - maar niet altijd aan de chefs - dat ze het niet meer zien zitten om op dezelfde  manier verder te werken tot aan de steeds hogere pensioenleeftijd.

Als zelfstandige zit je niet meer niet zo goed in je vel, maakt meer fouten, begint mentaal af te haken. Moet je nog X aantal jaar zo verder gaan? 

Een voorlopig besluit

De vinger aan de pols houden van werkgeluk is onmisbaar in je zelfzorg als zelfstandige en in je personeelsbeleid als werkgever. Om de betrokkenheid ‘loopbaanlang’ te bewaren, stel je het best een strategie op maat  samen op basis van 3 principes, 3 stappen:

  1. Nu en dan naar betrokkenheid peilen
  2. Begrijpen wat noden en wensen zijn, bij jezelf of bij je werknemer(s)
  3. De nodige acties ondernemen