Menu
Blog Ondernemers

Zes adviezen om als zelfstandige uw stress de baas te blijven

Ondernemers | 22 maart 2018 | Geschreven door Zoltán Jánosi

Verdorie toch! U kreeg vandaag uw werk niet rond! Uw to-dolijstje wordt alsmaar langer en het lukt u niet om uw prioriteiten en vervaldata op orde te krijgen…

Zes adviezen om als zelfstandige uw stress de baas te blijven

Dit soort stress kan op elk ogenblik toeslaan. En daar voelt u zich niet goed bij: het geeft u een gevoel van onafgewerkte zaken. Dat moet stoppen. U moet uw stress de baas blijven. Want wie voor eigen rekening werkt, kan niet altijd zijn zin doen. De agenda loopt al snel overvol en dat veroorzaakt stress waarmee geen enkele zelfstandige wil leven.

Speciaal voor u: zes adviezen om uw dagindeling en uw welzijn weer in handen te nemen.

1. Leer u ontspannen en beter slapen

Er bestaat een resem relaxatietechnieken waarmee u uw stress beheerst en rustiger wordt. Dat gaat van sofrologie tot eenvoudige ademhalingstechnieken. Leg elke dag een half uur vast om te relaxen.

Probeer het met kleine oefeningen waarbij de spieren en het lichaam ontspannen. Dat geeft u een zalig gevoel. En die gewoonte kan op lange termijn heel nuttig blijken.

Schenk aandacht aan uw lichaam en rust uit. Overdag een verkwikkende powernap? Dat helpt. Maar het is vooral belangrijk dat u ’s nachts nieuwe energie opdoet.

2. Sporten!

Een partijtje tennis of squash? Dan voelt u zich echt anders. U ontspant u voluit en met die energie schudt u snel de werkstress van u af. Regelmatig sporten leidt tot fysieke regelmaat. Mens sana in corpore sano!

Lees ook: “Hoe combineer je werken en bewegen?”

3. Kom op adem, neem afstand, pauzeer, denk positief

Een zenhouding lost vaak blokkades op die u in tijden van stress onoverkomelijk lijken. Soms volstaat het al om het probleem even opzij te schuiven, enkele minuten aan wat anders te denken en u er pas daarna opnieuw over te buigen. Maak uw hoofd leeg en maak komaf met wat te veel is. Het gaat erom anders om te gaan met zorgen. Blaas ze niet op tot een heuse berg, want er zijn alleen maar oplossingen, nooit problemen.

4. Bepaal uw grenzen en gun uzelf een pleziertje

Probeer niet uit te stellen tot morgen en stel uw prioriteiten. Dat lucht op. Hebt u zin om een namiddag te ontsnappen en een boswandeling te maken, ver weg van alle zorgen? Doen! Dat doet alleen maar goed. En de herwonnen energie geeft u meer kracht om de rest van de dag aan te pakken.

Gaat u liever winkelen? Of laat u zich graag masseren in een beautyfarm? Wie belet het u? Die kleine pleziertjes luchten op en uw productiviteit vaart er wel bij.

5. Pas uw werkomgeving aan

Ja, er zijn dagen dat u het urenlang volhoudt achter uw laptop om rapporten uit te schrijven. Het maakt niet uit of u thuis werkt of in een coworkingkantoor: u moet absoluut naar uw lichaam leren luisteren. Wilt u onaangename rugpijn vermijden? Dan moet u een aantal basisregels naleven:

  • zet uw stoel in de juiste positie om de lendenwervels en de onderrug steun te geven.
  • sta om het half uur even recht en loop wat rond.

Een kleine oefening op een zitbal ontspant uw rug en nek. Wat ik zelf doe? Ik combineer ze terwijl ik deze tekst opstel: ik gebruik een zitbal, die veel comfortabeler zit dan een stoel…

6. Volg opleidingen

Een zelfstandige moet, zoals het woord zegt, zelf zijn (beroeps)leven in handen nemen en zich constant bijscholen. Verlies dit aspect niet uit het oog.

Lees ok: “4 redenen waarom leren en evolueren zo belangrijk is als ondernemer”

Zoek contact met invloedrijke personen die u in uw vak helpen groeien. Volg opleidingen en verrijk uw inzichten met nuttige lectuur.

In een notendop? Als zelfstandige aan de slag blijven, vereist een flinke dosis zelfkennis. Uw reacties worden zwaar op de proef gesteld en u moet alléén beslissen wat u wanneer doet. Zen blijven? Dat kan als u zich een positieve houding eigen maakt. Dat is de eerste stap om kleine alledaagse problemen, de soms onaangename verrassingen in het leven van een zelfstandige, op te lossen.

0 Reactie(s) Verberg/toon commentaren
Geen reactie.