Menu
Blog Ondernemers

Welke vakanties moet u als zelfstandige nemen?

Ondernemers | 05 april 2018 | Geschreven door Zoltán Jánosi

Even de batterijen opladen tijdens een vakantie? Ook als zelfstandige hebt u daar recht op. Natuurlijk moet u dat voorbereiden. Wat is er allemaal nodig om in alle rust van uw vakantiedagen te genieten zonder dat u uw klanten tekortdoet?

Welke vakanties moet u als zelfstandige nemen?

Neem vakantie!

Een 37 urenwerkweek? Dat staat niet in het uw woordenboek van een zelfstandige. Nochtans kunt u – moet u zelfs – een aantal rustdagen nemen, net zoals een loontrekkende. Voor de meeste zelfstandigen gaat daar een proces van voorbereiding en planning aan vooraf.

Uw statuut biedt u de mogelijkheid om zelf uw uurregeling vast te leggen, uw agenda te beheren, enz. Maar ook u ontkomt niet aan moeheid, stress, het gevoel dat het u te veel wordt. Het is een goed teken dat u overstelpt bent met werk. Dat betekent dat veel klanten vertrouwen in u stellen en een beroep doen op uw diensten. Helaas bent ook u niet vrij van risico op een burn-out. Wat doet u dan het best?

Stel u de volgende vragen vooraleer u met vakantie gaat. Ze helpen u om uw afwezigheid efficiënter te plannen.

Ben ik bereikbaar voor werkaangelegenheden? Zo ja, hoe en voor wie?

U hebt beslist om op vakantie te vertrekken. Toch mag u gerust nog uw e-mails lezen of bereikbaar blijven in noodsituaties. Want de kernidee van het zelfstandigenstatuut is nog altijd flexibiliteit. U alleen beslist wat u aanvaardbaar acht en aan uw medewerkers voorstelt. Dan weten zij in welke mate u tijdens uw vakantie al dan niet bereikbaar bent.

Hoeveel dagen kunnen mijn klanten en medewerkers zonder mij?

Het antwoord op deze vraag helpt u om te bepalen hoeveel vakantiedagen u met een gerust gemoed kunt nemen. Allicht wisselt dat aantal afhankelijk van de periode in het jaar. Misschien is uw activiteit groter in bepaalde seizoenen. Of misschien moet u voor een bepaalde datum terug zijn.

De essentie? Geef duidelijke informatie aan de mensen met wie u werkt: medewerkers én klanten. Vertel hen tijdig wanneer u vakantie neemt en leg vast welke taken mogen blijven liggen tot u terug bent. Iedereen waardeert duidelijke communicatie. Uw klanten weten dan waarom u de telefoon niet opneemt.

Weet u niet hoe u uw out of office moet instellen? Wij hebben een aantal nuttige tips voor u!

Alles hangt tenslotte af van het soort opdrachten dat u op het oog hebt

Misschien denkt u er soms aan om vier tot zes maanden non-stop te werken en dan een lange reis van een maand of drie te ondernemen? Dan moet u dat goed incalculeren en uw voorzorgen nemen. Wacht niet tot u terug uit vakantie bent om naar nieuwe opdrachten te zoeken. Wij adviseren om daar vooraf over na te denken en bij voorkeur nieuwe contracten te tekenen vóór uw vertrek.

Er zijn digitale nomaden die twee weken werken en dan twee weken vakantie nemen. Ze nemen vaak hun laptop mee voor de twee weken in het buitenland. En beantwoorden hun e-mails op bloedhete zomerstranden.

Dat is toch wel een levensritme waarvoor véél flexibiliteit nodig is – zowel bij u als bij uw klanten en leveranciers. Aan u de keuze…

0 Reactie(s) Verberg/toon commentaren
Geen reactie.