Login
Sociale bijdragen voor zelfstandigen

Sociale bijdragen uitgelegd

Waarom en hoe ondernemers sociale bijdragen betalen

Wie start als zelfstandige, draagt zoals werknemers bij aan de sociale zekerheid. Alleen de manier waarop verschilt. Als zelfstandige doet u dat rechtstreeks, als werknemer verloopt dat via de werkgever. Sociale bijdragen verzekeren u als ondernemer van sociale bescherming in tijden van ziekte of pensioen. Hoe werkt dat en hoe worden ze berekend? Een overzicht.
Vragen hierover?

Contacteer ons
Sociale bijdragen uitgelegd
Sociale bijdragen in een notendop:
  • Sociale bijdragen dienen om uw sociale rechten (zoals pensioen en uitkering bij ziekte) op te bouwen.
  • Iedere zelfstandige betaalt elk kwartaal een sociale bijdrage.
  • De bijdragen worden berekend op basis van uw inkomen.
  • Sociale bijdragen betaalt u via een verplichte aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds, zoals dat van Securex.

Waarvoor dienen sociale bijdragen?

Iedereen die werkt, draagt in België mee bij aan de sociale zekerheid. Als zelfstandig ondernemer betaalt u daarvoor sociale bijdragen, net zoals een werknemer in loondienst. In ruil daarvoor krijgt u sociale rechten, zoals een ziekte- en invaliditeitsverzekering, wettelijk pensioen, overbruggingsrecht en het groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Zelfstandigen betalen hun sociale bijdragen elke drie maanden aan hun sociaal verzekeringsfonds, dat het bedrag op zijn beurt doorstort aan de overheid.

Gratis Webinar - Ik Start Mijn Zaak

Vragen over het ondernemerschap? Ontdek er alles over dankzij onze online sessies 

Schrijf u in

Sociale bijdragen berekenen

De berekening van uw sociale bijdragen gebeurt als zelfstandige op basis van uw inkomsten. De fiscus kijkt daarbij naar uw inkomen van het huidige boekjaar. Zolang uw definitieve beroepsinkomsten niet gekend zijn, zal uw sociaal verzekeringsfonds voorlopige bijdragen berekenen. Daarvoor wordt er gekeken naar uw geïndexeerde beroepsinkomen van drie jaar geleden. Ook andere factoren spelen een rol bij de berekening van uw persoonlijke sociale bijdragen:

  • Uw statuut. Gepensioneerden of meewerkende echtgenoten vallen onder een aparte regeling.
  • Uw status als zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep. Zelfstandigen in bijberoep betalen namelijk minder sociale bijdragen.

Wenst u meer informatie omtrent de berekening en betaling van uw sociale bijdragen? Lees er hier meer over.

Sociale bijdragen voor starters

Als u net start met een eigen zaak, dan is uw inkomen nog onzeker en geldt er een aangepaste regeling voor de betaling van uw sociale bijdragen. U betaalt dan een wettelijke minimumbijdrage, die als een voorlopige sociale bijdrage wordt beschouwd. Voor die berekening gaat uw sociaal verzekeringsfonds uit van een vast (forfaitair) jaarinkomen van € 13.993,78.

Na twee jaar deelt de belastingadministratie uw beroepsinkomen mee aan het sociaal verzekeringsfonds. Op dat moment kunnen uw definitieve sociale bijdragen worden berekend. Te veel betaald? Dan krijgt u het verschil uiteraard teruggestort. Is uw inkomen hoger dan de berekeningsbasis? Dan betaalt u het bijkomende bedrag.

U kunt het bedrag van uw voorlopige sociale bijdragen trouwens laten aanpassen aan uw verwachte inkomen. Zo vermijdt u later onaangename verrassingen in de vorm van een hoge afrekening.

Sociale bijdragen zijn aftrekbaar

De fiscus beschouwt de sociale bijdragen die u persoonlijk betaalt als een beroepskost. Dat wil zeggen dat ze volledig fiscaal aftrekbaar zijn. Uw sociale bijdragen worden berekend op uw netto belastbaar jaarinkomen. Dat is het bruto jaarinkomen als zelfstandige min beroepskosten, maar voor belastingheffing.

Belangrijke punten
  • Uw sociale bijdragen worden berekend over uw netto belastbaar jaarinkomen.
  • Sociale bijdragen zijn als beroepskost volledig fiscaal aftrekbaar.
  • Als zelfstandige betaalt u uw sociale bijdragen elk kwartaal.
Vertrouw op het Sociaal Verzekeringsfonds van Securex Aansluiten als zelfstandige
Dit zou u ook kunnen interesseren:
Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds

Wat betekent de aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds en wat krijgt u ervoor terug? En hoe sluit u zich aan? Dat leest u hier.

Meer info
Uw sociaal statuut veranderen

Uw zaak floreert en u wilt meer tijd besteden aan uw bedrijf om de groeiende vraag te beantwoorden? Dan is het aangewezen om van sociaal statuut te veranderen!

Meer info
Een eigen zaak starten in 5 stappen

Een eigen zaak starten is spannend. U wilt natuurlijk dat het vlot verloopt. Dankzij dit stappenplan maakt u probleemloos de sprong naar het ondernemerschap.

Meer info