Wie betaalt sociale bijdragen?
Iedereen die als zelfstandig ondernemer aan de slag is, betaalt in principe sociale bijdragen. Dat geldt zowel voor eigenaars van een eenmanszaak als bedrijfsleiders van een vennootschap. Ook meewerkende echtgenoten of echtgenotes en helpers dragen bij, net zoals starters in bijberoep. De berekening van uw sociale bijdragen hangt af van uw statuut.
Ontdek hoe uw sociale bijdragen worden berekendWie moet zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds?
Iedereen die een eigen zaak opstart, moet zich aansluiten bij het sociaal verzekeringsfonds van zijn of haar keuze. Dat geldt zowel voor individuele ondernemers met een eenmanszaak als voor oprichters van een vennootschap.
Eigenaars van een eenmanszaak
Zelfstandigen met een eenmanszaak kunnen eenvoudig aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. De aansluiting moet gebeuren vóór de officiële opstart als zelfstandige. Uw sociaal verzekeringsfonds helpt u vervolgens bij het berekenen van de voorlopige bijdragen die u zult moeten betalen om in aanmerking te komen voor uw sociale rechten.
Zaakvoerders van een vennootschap
Hebt u een vennootschap, dan betaalt u een zogeheten vennootschapsbijdrage. Het achterliggende principe is hetzelfde als dat van de sociale bijdragen voor ondernemers met een eenmanszaak. Bent u gemachtigd als mandataris of werkende vennoot in een vennootschap, dan bent u aansprakelijk voor de betaling van de sociale bijdragen door uw vennootschap.
Wilt u meer weten? Schrijf u in voor onze gratis webinarsHelpers
Iemand die u helpt of vervangt in uw eenmanszaak, wordt door de sociale zekerheid beschouwd als een zelfstandig helper. Hij of zij moet zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds vanaf 1 januari van het jaar waarin de helper 20 jaar wordt, of als de helper voor die leeftijd al getrouwd is. Bepaalde categorieën helpers zijn vrijgesteld van de betaling van sociale bijdragen.
Het gaat om:
- Helpers die u minder dan 90 dagen per jaar bijstaan in uw zaak
- Helpers die niet op regelmatige basis hulp bieden
- Studenten die nog recht hebben op kinderbijslag
Meewerkende echtgenoten of echtgenotes
Ook meewerkende echtgenoten moeten zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en bijdragen betalen. Dat gebeurt volgens het zogeheten maxistatuut, dat hen volwaardige sociale rechten geeft. Enkel als uw meewerkende echtgenoot of echtgenote geboren is vóór 1 januari 1956 kan hij of zij opteren voor een beperkt sociaal statuut dat enkel recht geeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.