Menu
Een eigen zaak starten in 5 stappen

Uw financieel plan opstellen

Start u een eenmanszaak op? Dan bent u niet verplicht een financieel plan op te stellen. Toch loont het de moeite. Want een financieel plan is als een begroting. Het geeft u een grondig inzicht in uw voorziene uitgaven en inkomsten.

Heeft u vragen? Contacteer ons!
Uw financieel plan opstellen
Waarom een financieel plan opstellen?
  • Is een belangrijk onderdeel van uw ondernemingsplan
  • U kan zien of uw onderneming levensvatbaar is
  • U krijgt een zicht op de rendabiliteit van uw onderneming
  • U krijgt inzicht op de mogelijke financiële risico’s die u loopt
  • U kan hierdoor voldoende ademruimte voor uw onderneming creëren

Wat is een financieel plan?

Een financieel plan is een belangrijk onderdeel van uw ondernemingsplan. Het is een middel om de investeringen, financiële middelen, verwachte uitgaven en inkomsten van de eerste jaren in kaart te brengen. Zo ziet u:

  • Of uw onderneming levensvatbaar is
  • Of het rendabel is
  • Welke financiële risico’s u mogelijk loopt

Uw financieel plan is gebaseerd op verschillende gegevens, zoals uw doelstellingen, de marktgegevens, uw gekozen producten en/of diensten en de te verwachten personeelsbehoeften.

Nog vragen? Contacteer ons

Heeft u een financieel plan nodig?

Start u een eenmanszaak op? Dan bent u niet verplicht een financieel plan op te stellen. Toch loont het de moeite. Want een financieel plan is als een begroting. Het geeft u een grondig inzicht in uw voorziene uitgaven en inkomsten (verwachte resultatenrekening). En in uw investeringen en middelen om die te financieren (verwachte balans).

Richt u een vennootschap zoals een bv of nv op? Dan moet u wel een financieel plan opstellen. Hiermee verantwoordt u het opstartkapitaal.

Wat moet er in het financieel plan staan?

Een financieel plan moet een duidelijk zicht geven over de financiële situatie van uw zaak. Daarom is het cruciaal dat uw financieel plan de volgende elementen bevat: Een beschrijving van uw activiteiten Een inschatting van de verwachte omzet (verkopen) Een berekening van de te verwachten rendabiliteit Hoe u uw onderneming financiert (kapitaal, lening, andere …)

Een gouden tip: onderschat de kosten niet. Creëer voldoende financiële ruimte zodat uw bedrijf levensvatbaar blijft.

Overtuigd dat uw plannen levensvatbaar zijn? Maak dan een afspraak bij een Securex-kantoor in uw buurt. Of zet zelf uw eerste stappen via het Online Ondernemingsloket en voltooi uw online registratie.

Dit moet u onthouden

Alvorens te beginnen met het opstellen van uw financieel plan moet u bepaalde zaken onthouden.

  1. Een eenmanszaak is niet verplicht een financieel plan op te stellen. Toch raden we het sterk aan. Andere ondernemingsvormen zijn wel verplicht om een financieel plan op te stellen.
  2. Het is belangrijk om uw kosten zeker niet te onderschatten. Het uiteindelijke doel van dit financieel plan is om voldoende financiële ademruimte voor uw onderneming te creëren.
Klaar voor actie?

Maak snel een afspraak bij het Securex Ondernemingsloket om uw eigen zaak te starten.

Maak een afspraak
Dit zou u ook kunnen interesseren:
Opstart packs voor Starters

Start uw zaak eenvoudig en volledig conform de wetgeving op met onze opstartpakketten. Alle diensten die noodzakelijk zijn voor een vlotte opstart samengebracht in één basispakket. Ontdek er hier alles over.

Meer info
Een sterk business idee ontwikkelen doet u zo

Vergroot van bij de start uw kansen op succes en werk uw idee goed uit. Lees er hier meer over.

Meer info
Een eigen zaak starten in 5 stappen

Een eigen zaak starten is spannend. U wilt natuurlijk dat het vlot verloopt. Dankzij dit stappenplan maakt u probleemloos de sprong naar het ondernemerschap.

Meer info