Menu
Psychosociaal welzijn

Preventie van stress en burn-out

Herken de signalen en versterk het welzijn van uw werknemers

Eén op de drie werknemers klaagt over teveel stress. Als dit een structureel probleem dreigt te worden, kan dit leiden tot burn-out. Deze situatie van mentale uitputting is niet alleen nefast voor de werknemer, maar kost ook de organisatie veel. Ontdek hoe stress-signalen te herkennen en welke preventieve acties te nemen.

Neem contact met ons op! 
Preventie van stress en burn-out
Uw voordelen
 • U vermindert het verzuim binnen uw bedrijf
 • U verbetert het welzijn op het werk evenals de efficiëntie van uw werknemers.
 • U behoudt de know-how door ontslag en vroegtijdige vertrekken te voorkomen

Bij het beheer van stress komt meer kijken dan alleen de druk op het werk beheersen. Het gaat ook om het investeren in energiebronnen zoals erkenning geven voor verrichte taken, het beheer van talenten en flexibiliteit. Dergelijke elementen karakteriseren onze globale aanpak.

Onze interventies

We stellen interventies voor op drie niveaus: het niveau van de werknemer, het team en de organisatie. De interventie kan gevraagd worden door de betrokken werknemer of het management, of kan voortvloeien uit een kwantitatieve of kwalitatieve audit.

Op het niveau van de werknemer

Oorzaak van de interventie: op persoonlijk verzoek of dat van de hiërarchie. Voorgestelde interventies:

 • Individuele bewustmaking en preventie van een burn-out
 • Medische evaluatie
 • Back to work? Vlot terug aan het werk na een burn-out of lange afwezigheid, gelinkt aan stress
Op het niveau van het team
 • Actieplan voor het team en de afdeling
 • Sensibiliseringssessies en opleidingen
 • Praktische sessie 'Omgaan met stress’
 • Teamcoaching
Op het niveau van de organisatie
 • Een visie en strategie tegen stress uitwerken
 • Implementeren van een risicoanalyse op maat
 • Detectie van burn-out en uitputtingsrisico’s a.d.h.v. van de BAT-vragenlijst (Burn-Out Assessment Tool). Deze vragenlijst is wetenschappelijk gevalideerd door de KU Leuven.
 • Opstellen van een actieplan met collectieve preventiemaatregelen
Wilt u er meer over weten? Neem contact met ons op
“Ik heb altijd last gehad van beangstigende gedachten en van overpeinzen, maar tegenwoordig ben ik me er beter van bewust. Het lukt me nu om “stop” te zeggen en me te concentreren op het huidige moment, terwijl ik voorheen in die afschuwelijke en stressvolle spiraal bleef hangen. Bedankt voor alle denkoefeningen.” P.E. Deelnemer aan de praktijksessie “Stressmanagement”
Dit zou u ook kunnen interesseren:
Masterclass stress en burn-out

Krijgt uw organisatie regelmatig te kampen met medewerkers met spanningsklachten? Of bent u op zoek naar inzichten die uw organisatie helpen om een geïntegreerd en onderbouwd beleid te ontwikkelen ter voorkoming van ongezonde stress? Dan is deze opleiding “Stress en burn-out expert” iets voor u.

Meer info
Employee Assistance Program (EAP)

Met het “Employee Assistance Program” kunt u uw werknemers ondersteunen bij het overwinnen van posttraumatische stress of een andere lastige ervaring.

Meer info
Risicoanalyse van psychosociale aspecten

Het welzijn van uw medewerkers is belangrijk. Bovendien verplicht de wet de werkgever een psychosociaal welzijnsbeleid te voeren. Het is aanbevolen om samen met de verschillende partijen (HR, interne preventiedienst, hiërarchische lijn,…) een integraal psychosociaal welzijnsbeleid op te stellen. Onze experten van Securex helpen u de risico’s alsook de verbeterpunten in kaart te brengen en een actieplan op te stellen.

Meer info