Menu
Sociale verkiezingen 2020

Uw bedrijfsstructuur onder de loep

Wilt u sociale verkiezingen correct organiseren? Dan mag uw bedrijfsstructuur geen geheimen voor u kennen. Juridische entiteiten, technische bedrijfseenheden? Ontdek waarvoor ze staan en wat ze voor uw onderneming betekenen.

Ontdek hoe wij u kunnen helpen
Uw bedrijfsstructuur onder de loep
Kent u uw bedrijfsstructuur genoeg?
  • Wat is een onderneming?
  • En wat met juridische entiteiten en technische bedrijfseenheden?

Kom alles te weten over uw bedrijfsstructuur en organiseer uw sociale verkiezingen met kennis van zaken.

Wat is een technische bedrijfseenheid?

U organiseert uw sociale verkiezingen op het niveau van de technische bedrijfseenheid. Die definiëren we met behulp van:

  • Economische criteria, zoals een onafhankelijk dagelijks bestuur, verschillende economische activiteiten, eigen administratie en infrastructuur

  • Sociale criteria zoals een onafhankelijk personeelsbeleid, aparte arbeidsvoorwaarden, arbeidsreglementen en personeelsfeesten

Analyseer uw bedrijfsstructuur

Vandaar dat u eerst uw bedrijfsstructuur moet ontleden. Er zijn twee mogelijke scenario’s:

  • Een juridische entiteit bestaat uit een of meerdere technische bedrijfseenheden. In dit geval moeten de sociale verkiezingen georganiseerd worden in elk van de technische bedrijfseenheden. Een voorbeeld van een juridische entiteit met verschillende technische bedrijfseenheden? Een vennootschap (bijv. een nv of bvba) die verschillende vestigingen heeft, met verschillende activiteiten en elk hun eigen directeur.

  • Een of meerdere juridische entiteiten die economisch en sociaal met elkaar zijn verweven, vormen één technische bedrijfseenheid.

Organiseert u sociale verkiezingen? Dan gebeurt dit op het niveau van de technische bedrijfseenheid: er wordt maar één verkiezingsprocedure opgestart per technische bedrijfseenheid.

Hulp nodig bij de organisatie van uw sociale verkiezingen? Ontdek onze packages!Of grasduin in onze FAQ’s
Dit zou u ook kunnen interesseren:
Organisatie sociale verkiezingen 2020

De organisatie van sociale verkiezingen is afhankelijk van het aantal werknemers. Dit heeft ook een invloed op het type overlegorganen. Ontdek wat u moet doen.

Meer info
Verkiesbare overlegorganen bij sociale verkiezingen

Om de vier jaar zijn er sociale verkiezingen in privébedrijven vanaf een bepaalde grootte. Ze maken de installatie mogelijk van organen die het overleg tussen werknemers en werkgevers garanderen.

Meer info
Uw praktische kalender

Dreigt u verstrikt te raken in de vele deadlines in aanloop naar de sociale verkiezingen in 2020? Onze kalendertool helpt u uit de nood. U heeft alleen de datum nodig waarop u de sociale verkiezingen wilt inplannen.

Meer info