Inloggen
Service & Contact e-Shop Securex.be
Inloggen
Vlaamse individuele beroepsopleiding (IBO)

Welke arbeidsovereenkomst moet er na de beroepsopleiding gesloten worden?

Wanneer de opleidingsovereenkomst afgelopen is, moet de werkgever met de stagiair een arbeidsovereenkomst sluiten. Hij dient in dat contract de collectieve arbeidsovereenkomsten die in de betrokken sector gelden, na te leven.

Laatst bijgewerkt op 31 mei 2022

Duur

Deze arbeidsovereenkomst moet in principe voor onbepaalde duur gesloten worden.  De  werkgever kan de stagiair echter ook een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur aanbieden.  Hij zal in dat geval wel moeten kunnen aantonen dat het sluiten van contracten van bepaalde duur in overeenstemming is met het gangbare aanwervingsbeleid van de onderneming.

De arbeidsovereenkomst moet betrekking hebben op het aangeleerde beroep en minstens dezelfde arbeidsvoorwaarden bevatten die voor het sluiten van de opleidingsovereenkomst afgesproken werden. 

Als bewijs van aanwerving dient een kopie van deze arbeidsovereenkomst naar de VDAB gezonden te worden.

Sanctie

Wanneer de werkgever na afloop van de IBO geen arbeidsovereenkomst met de stagiair sluit, kan de VDAB beslissen geen individuele beroepsopleidingen meer toe te staan gedurende een periode van 3 jaar.

De stagiair kan eventueel ook een schadevergoeding van de werkgever eisen omwille van het niet-respecteren van de aanwervingsbelofte (zie ook de vraag “Hoe kan men de arbeidsovereenkomst verbreken?”).

Alle artikelen over Vlaamse individuele beroepsopleiding (IBO)