Inloggen
Service & Contact e-Shop Securex.be
Inloggen
Vlaamse individuele beroepsopleiding (IBO)

Wat is een individuele beroepsopleiding?

De individuele beroepsopleiding (IBO), die enkel in het Vlaamse Gewest van toepassing is, heeft als doel werkzoekenden, begunstigden van OCMW-uitkeringen of jonge schoolverlaters in te schakelen op de arbeidsmarkt via een beroepsopleiding in de onderneming.

Laatst bijgewerkt op 27 mei 2022

Hierdoor kunnen zij praktijkervaring opdoen en de nodige kwalificaties bereiken om een specifieke beroepsactiviteit bij de werkgever te kunnen uitoefenen. Bovendien beschikken de ondernemingen via de IBO naderhand over een arbeidskracht die aan hun behoeften aangepast is.

De werkgever verbindt zich er bovendien toe de stagiair, na het einde van de opleiding, aan te nemen met een gewone arbeidsovereenkomst

Deze beroepsopleiding bestaat eveneens in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest

Naast de gewone IBO bestaan er een bijzondere vorm van IBO, namelijk de IBO voor kwetsbare werkzoekenden, of K-IBO. U vindt meer informatie over deze specifieke overeenkomst op het einde van deze fiche.

Deze overeenkomst valt niet onder het toepassingsgebied van de nieuwe definitie van de leerling en de alternerende opleiding die op 1 juli 2015 in werking is getreden.

Alle artikelen over Vlaamse individuele beroepsopleiding (IBO)