Menu
Blog Ondernemers

Hoe brengt u werk en privéleven in evenwicht?

Ondernemers | 22 februari 2018 | Geschreven door Zoltán Jánosi

Als zelfstandige zoekt u elke dag opnieuw een gezond evenwicht tussen uw werk en uw persoonlijke activiteiten. U hoeft daarvoor het warm water niet opnieuw uit te vinden. Want er bestaan veel voorbeelden die u helpen om uw leven beter in evenwicht te houden.

Hoe brengt u werk en privéleven in evenwicht?

Blijf uw tijd de baas

Wat stuurt uw tijdsbeheer? De interacties met uw klanten of leveranciers én de momenten die u wilt vrijhouden voor uw gezin en vrienden. We weten natuurlijk dat u als zelfstandige niet werkt van 9 tot 5. Soms werkt u tot een stuk in de nacht of offert u uw weekend op. Toch moet dat de uitzondering blijven. Anders loopt u het gevaar dat uw persoonlijke leven en dat van uw gezin er de dupe van worden…

Organiseer uw dagen anders

Een zelfstandige is tenslotte ook maar een mens, met dezelfde ‘verplichtingen’ als werknemers. Ook hij heeft zijn dagelijkse routine zoals de koelkast aanvullen of de vaatwasser leegmaken. Maar ú kunt beslissen om van ritme te veranderen en uw dagen anders in te delen. Wat dacht u ervan om uw boodschappen tijdens de week te doen in plaats van op zaterdagmorgen? Of overdag naar de gym te gaan in plaats van ’s avonds?

Kies de ideale werkplek

Als zelfstandige kiest u uw werkplek. Wilt u vermijden dat uw werkstress u ook thuis parten speelt? Werk dan niet van thuis uit. Kies een ruimte die u stimuleert en waar u meesurft op de dynamiek van een professionele omgeving. Want probeert u te werken aan de hoek van de salontafel of tussen het koken door? Dan kan dat nooit met dezelfde inzet.

In die context hebben ‘workshopcafés’ en coworking-kantoren de wind in de zeilen in België. Ze bieden een ideaal alternatief voor het traditionele kantoor. Er is er vast eentje in uw buurt dat het uitproberen waard is. Doen!

Lees ook: “Waarom is coworking een prima idee voor ondernemers?”

Bent u veel op stap zoals de digitale nomaden? Dan verdeelt u uw maand misschien beter in twee. U werkt bijvoorbeeld twee weken in België en de twee andere in het buitenland. Deze werkwijze is erg in trek bij jonge zelfstandigen die zich veel verplaatsen, de wereld willen zien… en toch de vinger aan de pols van hun activiteit willen houden.

Rust uit en kom op adem

Het gaat er uiteraard niet alleen om dat u de tijd neemt en de ideale werkplek uitkiest. U moet ook op tijd op de rem duwen en ‘stop’ zeggen. Hoofdzaak? Verlies de controle niet over wat er gebeurt. Ons laatste advies? Geniet van een verkwikkende nachtrust. Dat is veel efficiënter dan twee liters koffie. Gun uzelf rustpauzes en stap af een toe eens de buitenlucht in. Blijf geen dag lang onbeweeglijk aan uw bureaustoel kleven…

0 Reactie(s) Verberg/toon commentaren
Geen reactie.