Menu
Heropening horeca

Veilig heropstarten in de horeca

Algemene en specifieke veiligheidsmaatregelen na COVID-19

De horeca is opnieuw open. En ongetwijfeld zit u met heel wat vragen over hygiëne en veiligheid na COVID-19. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle maatregelen voor een veilige en gezonde heropening. 
 

Veilig heropstarten in de horeca
Veiligheidsmaatregelen

Basisregels voor gezond en veilig werken

U bent klaar om uw zaak opnieuw te openen, maar uiteraard wilt u heropstarten op een veilige en gezonde manier. Door de algemene preventiemaatregelen te respecteren, beschermt u uzelf, uw klanten en uw personeel.
 
Protocol

Vanaf 9 juni

Zie hier een overzicht van een aantal specifieke maatregelen: 
 
 • De uitbater informeert de klanten, personeelsleden en derden tijdig en duidelijk zichtbaar over de geldende preventiemaatregelen
 • De uitbater zorgt ervoor dat samenscholingen worden vermeden en dat de regels van de social distancing kunnen worden gerespecteerd, eveneens voor wat betreft de personen die buiten de inrichting wachten.
 • De uitbater stelt middelen voor de noodzakelijke handhygiëne ter beschikking van het personeel en de klanten. De uitbater neemt de gepaste hygiënemaatregelen om de inrichting en het gebruikte materiaal regelmatig te desinfecteren.
 • Minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen 
 • Een maximum van acht personen per tafel is toegestaan, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld. Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan. Elke persoon moet aan zijn eigen tafel blijven zitten, met uitzondering van buffetten en bediening aan de bar bij eenmanszaken
 • Mondmasker verplicht voor personeel, en voor klanten bij verplaatsingen
 • Buffetten zijn toegestaan, modaliteiten volgen in protocol
 • Er is geen bediening aan de bar, behalve voor eenmanszaken
 • De openingsuren zijn beperkt van 05.00 uur tot 01.00 uur 's nachts
 • Tenzij het een open terras betreft, mag het geluidsniveau 80 decibels niet overschrijden

Tenzij het een open terras betreft, is het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO2) in de eet- en drankgelegenheden van de horecasector verplicht:

 • Deze moet op een duidelijk zichtbare plaats geïnstalleerd worden
 • De luchtkwaliteitsrichtnorm is 900 ppm
 • Tussen 900 ppm en 1200 ppm dient de uitbater te beschikken over een actieplan om compenserende luchtkwaliteits- of luchtzuiveringsmaatregelen te verzekeren
 • Boven 1200 ppm dient de inrichting onmiddellijk gesloten te worden

De FOD Economie zal ook een handige gids opstellen voor een veilige heropening van de horeca. Ook de regionale overheden zullen alle reglementering op hun website verzamelen:

Met ons communicatiemateriaal informeert en beschermt u uw medewerkers en klanten.
 
Ventilatie

Hoe een goede ventilatie op kantoor verzekeren?

Het is bewezen dat ruimtes regelmatig verluchten doeltreffend is om de verspreiding van het virus tegen te gaan. In bedrijven is zoveel mogelijk verluchten een must om de werknemers te beschermen.

Bekijk eens naar onze FAQ over air conditionning en verluchting.
Coronaverlof

Klein verlet voor het coronavaccin

Als uw werknemers zich tijdens de werkuren moeten laten inenten tegen het coronavirus, zullen zij afwezig kunnen zijn op de werkvloer. Ze moeten u dan wel vooraf informeren. Bovendien behouden ze voor de duur van de afwezigheid hun gewone loon dat berekend wordt zoals het loon voor de feestdagen.

De wet is gepubliceerd op 9 april in het Belgisch Staatsblad wordt gepubliceerd. Er kan tot 31 december 2021 gebruik gemaakt worden van dit klein verlet.
 

Meer info over het omstandigheidsverlof
Heeft u nog vragen over de heropening van uw zaak? Contacteer ons!