Menu
Werk organiseren in tijden van corona

Heropening Horeca

Veilig opnieuw opstarten

Vanaf 9 juni is de horeca terug open! Restaurants, hotels en cafés mogen zowel binnen als buiten klanten ontvangen! Uiteraard blijven er heel wat voorwaarden gelden rond social distance, aantal klanten en hygiëne. U zit ongetwijfeld met heel wat vragen.
Via deze pagina informeren we u over veilig heropstarten, flexibel personeel inzetten en steunmaatregelen.
 

FAQ

Veelgestelde vragen over de heropening van Horeca

Ben ik verplicht om de telewerkaangifte te doen?
Ja, alle werkgevers moeten een telewerkaangifte doen:
  • Ook als er in uw onderneming niemand kan telewerken
  • Ook ondernemingen die verplicht gesloten zijn, maar waar er nog gewerkt wordt (bv. een horecazaak die take-away aanbiedt) 
 
Enkel de ondernemingen die verplicht gesloten zijn en waar er bovendien niet gewerkt zal worden gedurende de hele maand april, moeten geen telewerkaangifte doen.
Kan ik een voorziene werkloosheidsdag intrekken?
Dat is geen probleem! Stel dat u bijvoorbeeld onverwacht veel take-away bestellingen ontvangt, dan kunt u de voorziene dag van tijdelijke werkloosheid annuleren. U hoeft enkel op het einde van de maand de juiste prestaties en werkloosheidsdagen door te geven in de prestatiestaten aan uw sociaal secretariaat. Die flexibiliteit in coronatijden is een groot verschil met het normale systeem van economische werkloosheid dat in de horeca gekend is.
Mag ik studenten en flexi’s inzetten terwijl mijn vast personeel werkloos blijft?

Als er opnieuw werk is, moet u eerst uw vast personeel aan het werk zetten. Het is dus niet toegelaten om nieuwe studenten- en flexi-jobcontracten af te sluiten om uw vast personeel te vervangen terwijl het vast personeel zelf op tijdelijke werkloosheid blijft.

Meer info op Lex4You.

REV: 17.07.2020

Hoe vraag ik tijdelijke werkloosheid aan?
Op deze pagina vindt u hoe u en uw werknemer tijdelijke werkloosheid moeten aanvragen en leest u welke formaliteiten Securex op uw vraag in orde kan brengen.
REV 14.01.2021
Ik schakel over op afhaal. Moet ik mijn uurroosters aanpassen?
Als restaurantuitbater schakelt u misschien over op afhaal, en moet u de shiften van het personeel herbekijken. Mocht dit nog niet gebeurd zijn, pas dan zeker uw arbeidsreglement (tijdelijk) aan, om de nieuwe uurroosters in te voeren.

Uw Securex Legal Advisor kan u helpen met de administratieve stappen die nodig zijn om het personeel te informeren en te raadplegen.
REV:21.10.2020
Kan ik een voorziene werkloosheidsdag intrekken?
Dat is geen probleem! Stel dat u bijvoorbeeld onverwacht veel take-away bestellingen ontvangt, dan kunt u de voorziene dag van tijdelijke werkloosheid annuleren. U hoeft enkel op het einde van de maand de juiste prestaties en werkloosheidsdagen door te geven in de prestatiestaten aan uw sociaal secretariaat. Die flexibiliteit in coronatijden is een groot verschil met het normale systeem van economische werkloosheid dat in de horeca gekend is.
Moet ik een ontslagbrief opstellen?  

Als u wilt dat de werknemer nog een opzegtermijn presteert, stuur dan zeker een aangetekende brief met vermelding van de aanvangsdatum en de duur van de opzegtermijn. Als u wilt dat de opzegtermijn de volgende maandag begint te lopen, dan moet u de brief ten laatste op de voorafgaande woensdag versturen.  

Opgelet, als gevolg van de feestdagen 1 mei (Dag van de Arbeid) en 13 mei (O.H. Hemelvaart) moet u de aangetekende brief mogelijk al op dinsdag versturen.

U wilt dat de opzegtermijn begint op: Verstuur de aangetekende brief dan ten laatste op:
maandag 3 mei 2021 dinsdag 27 april
maandag 17 mei 2021 dinsdag 11 mei
maandag 24 mei 2021 * woensdag 19 mei

* De opzegtermijn kan perfect aanvangen op Pinkstermaandag 24 mei.

Ook als u een werknemer onmiddellijk ontslaat met een opzegvergoeding, is een aangetekende brief een goed idee. Juridisch gezien mag u dat ontslag nochtans mondeling geven, maar dan heeft u geen enkel bewijs van het ontslag in handen. 

REV: 29.04.2021

Ontslag tijdens corona: waarop moet ik letten?  

Veel ondernemingen gaan door een moeilijke periode, waardoor ontslag soms onvermijdelijk is. Let daarbij zeker op volgende zaken:  

  • Een ontslagbrief is altijd een goed idee. En is  zelfs verplicht als u uw werknemers wil ontslaan met een opzegtermijn. De brief moet soms aan extra voorwaarden voldoen.  
  • ​Zorg dat u concreet kunt motiveren waarom u de werknemer ontslagen heeft. Kunt u geen geldige reden geven wanneer de werknemer er later om zou vragen? Dan riskeert u een sanctie van 3 tot 17 weken loon.  
  • ​Werkgevers die tijdelijk werkloos personeel ontslaan en vervolgens meteen een student of flexi-jobber aanwerven, riskeren dezelfde sanctie wegens kennelijk onredelijk ontslag

Raadpleeg ook onze webpagina over ontslag en ons Ebook over die thematiek. En contacteer steeds uw Securex Legal Advisor, zo bent u zeker dat u niets over het hoofd ziet. 

REV: 22.10.2020

Mag ik studenten en flexi's inzetten voor afhaalmaaltijden?
Het beschikbare werk moet u bij voorrang toewijzen aan uw vast personeel. Het is niet toegelaten om nieuwe studenten- en flexi-jobcontracten af te sluiten om uw vast personeel te vervangen, terwijl het vast personeel zelf op tijdelijke werkloosheid blijft.
 
Meer informatie op Lex4You.
REV : 21.10.2020
Heeft u nog vragen over de heropening van uw zaak? Contacteer ons