Login
Blog Werkgevers

Telewerken tijdens de lockdown: 5 tips om in contact te blijven met collega’s

Werkgevers | 10 november 2020

Ook als u telewerkt is het mogelijk én wenselijk om nauw contact te houden met uw collega’s. Wij leggen uit hoe u dat doet op een eenvoudige, speelse manier en bovendien volledig coronaproof.

Telewerken tijdens de lockdown: 5 tips om in contact te blijven met collega’s
De covid-19-crisis heeft ingrijpende gevolgen voor de manier waarop wij werken. Bedrijven zijn verplicht om zich aan de lockdown aan te passen door over te schakelen op telewerken. Soms is dat alleen maar (sterk) aanbevolen, soms zelfs verplicht. Deze maatregel heeft veel bedrijven in staat gesteld om min of meer normaal te blijven functioneren, maar heeft ook grote gevolgen voor de menselijke relaties in een bedrijf.

Videoconferenties zijn bijvoorbeeld efficiënt, maar laten weinig ruimte voor de talrijke informele, occasionele dagelijkse contacten met collega’s die kantoorwerk aangenaam maken. Sommige werknemers voelen zich in deze tijden geïsoleerd. Hun mentaal welzijn lijdt eronder. Hoe houdt u toch contact met uw collega’s, ondanks de afstand?

 

#1  Vraag hoe iemand het maakt

Videoconferenties zijn een onmisbaar onderdeel van onze werkroutine geworden, maar bieden helaas alleen maar plaats voor professionele besprekingen. Toch is het belangrijk om ook tijdens dergelijke videovergaderingen met twee of meer collega’s uitdrukkelijk wat tijd uit te trekken voor een informeel gesprek. Vraag gewoon even hoe het gaat met uw gesprekspartner. Als u hiervoor een beetje tijd uittrekt aan het begin of bij het afsluiten van het overleg, dan hoeft uw agenda er niet onder te lijden en voelt iedereen zich na afloop beter in zijn vel.


#2  Virtuele koffieautomaatEven met collega’s aan de koffieautomaat een beetje bijpraten over het voorbije weekend, de kinderen of een hobby, wie mist dat niet? Vakantieherinneringen uitwisselen met een collega of de schoolkeuze van uw kinderen bespreken, het kan deugd doen. Nu we telewerken is zoiets moeilijk, maar niet onmogelijk. Spreek met enkele collega’s af om op hetzelfde ogenblik een digitale koffiepauze te houden, schakel een app in om elkaar te horen en te zien en praat 10 minuten over koetjes en kalfjes. Misschien biedt zo’n digitaal sociaal moment zelfs de kans om enkele collega’s uit te nodigen met wie u niet dagelijks in contact bent. Zo ontstaan er nieuwe banden die de terugkeer naar kantoor aangenamer zullen maken.


#3  Digitale lunchpauzeAls u dit niet voldoende vindt, belet niets u om met uw vaste collega’s ook een digitale lunchpauze te organiseren. Helemaal hetzelfde als het bedrijfscafetaria of het gezellige restaurantje om de hoek is dat natuurlijk niet. Toch verhindert samen lunchen en nieuwtjes uitwisselen dat jullie van elkaar zouden vervreemden.


#4  Samen sportenDoor de lockdown zijn groepssporten verboden, maar samen met collega’s proberen om uw sportieve grenzen te verleggen blijft een goed idee. Vorm een team en spreek af in welke discipline jullie willen uitblinken: wandelen, fietsen, joggen, … Loop bijvoorbeeld met 4 collega’s een marathon op één week, dus 10,5 km per persoon. Deel jullie resultaten, indrukken en moeilijkheden. Moedig elkaar aan. Op die manier helpen jullie elkaar om gemotiveerd te blijven, ondanks de lockdown. En meer bewegen kan nooit kwaad, zeker nu niet.


#5  Zoals in de goed oude tijdBegint het vele thuiswerken te wegen en voelt u zich wat eenzaam en geïsoleerd? Dan kan het een goed idee zijn om alle apps en schermen even uit te zetten. Keer terug naar het essentiële. Er gaat niets boven een warm telefoongesprek. Zonder beeldscherm, gewoon zoals in de goede oude tijd.
 

Meet het welzijn van uw medewerkers

Zorg dat u als werkgever nu al zicht krijgt op uitdagingen en pijnpunten waar uw personeel mee zit, samen met advies om deze meteen aan te pakken!

Ontdek de Feelgood@work-scan