Login
Blog Werkgevers

Met welk loonpakket trekt u talent aan?

Werkgevers | 04 maart 2020

Wanneer kandidaten hun werkgever kiezen, blijft loon een belangrijk criterium. En toch is dat lang niet het enige. Met extralegale voordelen weten steeds meer bedrijven zich te onderscheiden van hun concurrenten.

Ons dossier 'Uw eerste werknemer aanwerven'
Met welk loonpakket trekt u talent aan?
De tijden waarin een hoog loon volstond om talent aan te trekken, zijn al lang voorbij. De krachtsverhoudingen zijn veranderd: vandaag hebben de kandidaten de touwtjes in handen. Bedrijven moeten zelfs creatief uit de hoek komen om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Dat kunnen ze bijvoorbeeld dankzij een hele resem extralegale voordelen. U hoeft echter niet meteen te panikeren als u niet de middelen heeft om de strijd aan te binden met de grootste bedrijven. Want er bestaan ook alternatieven.

Een zekere behoudzuchtIn België zien we op dit moment geen radicale verandering. Maaltijdcheques of vergoedingen voor maaltijdkosten blijven het meest gegeerde voordeel, gevolgd door de hospitalisatieverzekering, de groepsverzekering en de ecocheques.

Die voordelen zijn echter niet onontkoombaar. De twee verzekeringen vinden we bijvoorbeeld vooral terug in het loonpakket van grote bedrijven. Er zijn ook andere opties om talent aan te trekken, zeker bij de jongste generaties.
 
Steeds populairdere alternatievenDe (volledige of gedeeltelijke) terugbetaling van de woon-werkverplaatsingen vervolledigt de top vijf van de meest populaire voordelen in België. Het zou echter kunnen dat dit niet blijft duren. Het is immers de enige categorie die niet jaar na jaar meer bedrijven wist te overtuigen, in tegenstelling tot de gsm of de laptop bijvoorbeeld.

Want toegegeven, dankzij de flexibele werktijden en werkplekken zijn technologische tools een stuk interessanter, zowel voor uw werknemer als voor u. Het bewijs? Telewerk staat momenteel op de negende plaats in de lijst met meest gewaardeerde extralegale voordelen, net achter de goede oude bedrijfswagen, mét tankkaart uiteraard. Vandaag is één voertuig op de tien in België een bedrijfswagen.
 
Een plan op maatMaar wilt u écht aantrekkelijk zijn voor nieuw talent? Dan past u uw loonpakket maar beter aan aan het type kandidaten dat u wenst aan te trekken: een gsm of laptop voor een werknemer die vaak op verplaatsing is, telewerk voor een dertiger met kinderen, een abonnement voor het openbaar vervoer voor een medewerker uit de stad enz.

Of waarom zou u uw toekomstige collega niet gewoon zelf laten kiezen met een cafetariaplan? Uiteindelijk verklaren zeven op de tien werknemers dat ze flexibele verloning wel zien zitten.
 
Win-winvoordelenIn de meeste gevallen zijn extralegale voordelen niet alleen voordelig voor uw werknemer. Met veel van die voordelen kunt u immers uw loonkost optimaliseren. Dat geldt bijvoorbeeld voor maaltijdcheques, ecocheques of geboorte- en huwelijkspremies die meestal vrijgesteld zijn van belastingen en sociale bijdragen.

Ook de loonbonus bij het behalen van de doelstellingen of de terugbetaling van de woon-werkverplaatsingen zijn fiscaal voordelig. Deze voordelen zijn absoluut niet wettelijk verplicht. Bovendien helpen ze u niet alleen om een werknemer aan te werven, maar ook om hem bij u te houden, want op die manier versterkt u de vertrouwensrelatie.

 

Bereken de loonkost van uw eerste werknemer

Dankzij onze berekeningstool kunt u snel de loonkost van uw eerste werknemer inschatten.

Gebruik onze berekeningstool
Bereken de loonkost van uw eerste werknemer
Dit zou u ook kunnen interesseren: