Menu
Blog Werkgevers

Meer tegenstellingen? Ja graag!

Werkgevers | 26 november 2019 | Geschreven door Cindy Suykerbuyk

Privé of professioneel: communicatie is vaak een moeilijke zaak. Sommigen willen ten koste van alles en soms met geweld hun mening opleggen aan anderen. Anderen zijn bereid alles te accepteren om conflicten vermijden. Sommigen proberen een consensus te bereiken zodat de sfeer weer goed wordt en iedereen weer op dezelfde golflengte zit.

 

Meer tegenstellingen? Ja graag!

Verschillen en diversiteit zijn overal… Dit kan leiden tot tegenstellingen en soms hevige discussies.

Waarom niet leren uit deze geschillen?

Het streven naar een positieve werksfeer wil niet zeggen dat we discussies of meningsverschillen moeten vermijden. Integendeel. Het is beter om op zoek te gaan naar de verschillen rondom ons/in ons team.

We gaan op zoek naar wat we anders denken en vinden. Door transparant te zijn over wat we dagelijks ervaren en wat we nodig hebben, zorgen we ervoor dat verschillen bespreekbaar zijn. Zo drijven onze tegenstellingen ons niet verder uit elkaar en vermijden we onaangename spanningen.

Maar het is meer dan enkel spanningen vermijden. Onze eigen beleving en behoeften kunnen anders zijn als die van een ander. Door hierover te spreken, kunnen we zorgen voor nieuwe inzichten en dragen we bij tot verandering, tot ontwikkeling. Diversiteit zorgt voor diepgang, mits er respect is voor het andere verhaal.
Ga verschillen met nieuwsgierigheid tegemoet, zonder angst. En groei samen!

   

Communiceer met respect voor anderen en uzelf 

U vraagt zich af: “Wat kan ik hiermee? Hoe ga ik hiermee aan de slag?” Wat als u de andere wél laat weten dat u zijn of haar idee niet goed vindt? Wat als u de andere wél laat weten dat u die taak er niet bij wilt nemen?

Door de ander te laten weten hoe we een specifieke situatie of idee ervaren en wat we daarbij voelen, kunnen we duidelijk communiceren over onze behoeften. De ander kan op deze manier focussen op de meerwaarde van onze boodschap waardoor het proces van onze samenwerking constructief voortgang maakt.

 
Wilt u graag beter worden in het formuleren van die boodschappen? Wilt u graag verbindend communiceren door op een constructieve manier te laten weten wat u ervaart en wenst? Schrijf u dan in op de opleiding ‘Geweldloze communicatie’ bij Securex. Ik schrijf me in!