Menu
Blog Werkgevers

Kerst op kantoor? Opgelet voor de risico’s!

Werkgevers | 20 december 2018

Op het einde van het jaar organiseren we graag kerstfeestjes op kantoor. Kerstbomen, twinkelende versiering, synthetische sneeuwvlokjes… er zijn veel manieren om uw open space en privébureaus te verlichten. Maar let op, dit brengt echter ook enkele risico's met zich mee.
 

Kerst op kantoor? Opgelet voor de risico’s!
Maar elk jaar gebeuren er ongevallen rond de kerstboom. Een kerstboom die vuur vat, bijvoorbeeld, kan ernstige gevolgen hebben. Volg ons advies om te vermijden dat het feest op kantoor geen slechte herinnering wordt.
 
Kunststof of echte kerstboom?
Kerst zonder een kerstboom? Dat bestaat niet. Hoewel er tal van andere kerstdecoratie is, mag een kerstboom niet ontbreken tijdens de feestdagen. Nochtans houden zowel een kunststof als een echte kerstboom een gevaar in.

Een kerstboom uit kunststof is meestal gemaakt uit weinig brandbaar materiaal. Toch kan er rookontwikkeling ontstaan als zo’n kerstboom in brand staat.

Een echte kerstboom, daarentegen, bevat hars en is daarom heel brandbaar. Hij droogt ook snel uit, wat de brandbaarheid verhoogt. Kiest u toch voor een echte kerstboom, let er dan op dat hij een goede wortel heeft. Plant de boom in een grote pot en geef hem dagelijks water.

Zet uw kerstboom op een slimme plek:
 • Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de boom en het plafond
 • Zet de boom niet in de buurt van andere brandbare materialen zoals gordijnen of een boekenkast
 • Houd alle warmtebronnen uit de buurt van de boom
 • Zorg ervoor dat de boom stevig staat en beveiligd is tegen omvallen. Maak hem desnoods ergens aan vast
Kerstverlichting en -versiering
U heeft uw kerstboom nu goed geplaatst. Super! Nu moet u hem wel nog versieren. Veel kerstversiering kan gevaarlijk zijn. Kunststof versiering kan namelijk branden en rook veroorzaken. Slingers en andere versiering in kunststof zoals engelenhaar en lak versnellen de uitbreiding van de brand.

Veel kerstbomen zijn ook versierd met lichtjes. Gebruik onze checklist om uw kerstboom veilig te verlichten:
 • Koop kerstverlichting met een CE-markering, die is veilig
 • Gebruik ledverlichting die bijna niet opwarmt
 • Let erop dat alle lampjes van uw oudere kerstverlichting werken. Als er enkele stuk zijn, kunnen de overblijvende lampjes oververhitten door overbelasting
 • Houd de transformator van uw lichtsnoer weg van uw kerstboom, want die warmt op
 • Gebruik geen beschadigde bedrading
 • Rol de draden van uw verlichting goed uit om oververhitting te voorkomen
 • Haal alle stekkers uit de stopcontacten als u niet in de buurt bent

TIP: plaats geen versiering bij uitgangen zodat u die in geval van brand zeker kunt gebruiken.
 
Vuurwerk en fondue: het totaalpakket
Bent u een echte kerstfanaat? Dan is het dé gelegenheid om uw team samen te brengen rond een mooie kerstmaaltijd en zo het jaar in schoonheid af te sluiten.

Voor u is er geen goed eindejaarsfeest zonder een goede kerstmaaltijd. U dacht misschien van lekkere fondue of raclette te genieten, maar was even de risico’s vergeten. Vaak worden er warmtebronnen in het midden van de tafel geplaatst om de maaltijd te bereiden of warm te houden. Denk eraan om de warmtebronnen ver van de versiering te plaatsen en zet ze uit van zodra ze niet meer nodig zijn.

Bent u van plan om vuurwerk af te schieten? Ga dan zeker na wat de regels in uw gemeente zijn. In ieder geval raden we het af als u er niet mee kunt omgaan. Gebruikt u het toch, doe het dan zo ver mogelijk van gebouwen en blijf zelf op een veilige afstand van het vuurwerk. Ook vuurwerkstokjes geven vonken die ontvlambare materialen kunnen doen branden.
Voorkom gevaar tijdens het eindejaarsfeest in uw onderneming Bijna acht op tien ongevallen kunnen vermeden worden. Analyseer samen met Securex de oorzaken van uw arbeidsongevallen en stel een actieplan op voor veiligere werkomstandigheden binnen uw bedrijf.

Ontdek onze aanpak
0 Reactie(s) Verberg/toon commentaren
Geen reactie.
Geef een reactie