Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

Een arbeidsongeval kan ook thuis gebeuren

Regels rond arbeidsongevallen bij thuiswerk

We werken vaker dan ooit thuis. Door de coronapandemie en de aanbevelingen van de overheid toveren veel werknemers hun huis om in een kantoor. Maar zo’n vertrouwde omgeving vrijwaart u niet van pech. Een ongeval schuilt vaak in een klein hoekje. Blijft de vraag: is het een arbeidsongeval als het thuis gebeurt? En wat als u net even pauze nam? 

Geplaatst op 30 april 2021

Thuiswerk in een notendop

Vroeger was thuiswerk voor de meest werknemers een occasioneel voorval. Het gebeurde vooral in uitzonderlijke omstandigheden, pakweg wanneer hevige sneeuw of een staking de rit naar het werk bemoeilijkte of onmogelijk maakte. Geleidelijk rijpten de geesten en werd thuiswerk gebruikelijker. En sinds de coronapandemie is het in vele bedrijven de norm. 

De voordelen van thuiswerk zijn legio. Als werknemer verspeelt u geen tijd in het verkeer, heeft u meer flexibiliteit, bijvoorbeeld om de kinderen van school te halen, en voelt u wellicht meer verantwoordelijkheidsbesef. De andere kant van de medaille: doordat we vaker thuis werken, verplaatsen ook de arbeidsongevallen zich van het kantoor naar thuis

Wat telt als arbeidsongeval? 

In feite is de algemene regel simpel: als het ongeluk ook op het werk had kunnen gebeuren, dan is het een arbeidsongeval. Bv. valt u tijdens het werken van uw stoel, struikelt u over het tapijt of verbrandt u uw hand aan een kop hete thee? Allemaal voorbeelden van legitieme werkongelukken

Wel gelden een aantal criteria, maar die zijn op zich vrij logisch. Zo telt een arbeidsongeval enkel als dusdanig als u activiteiten uit de arbeidsovereenkomst uitvoerde (in mensentaal: u was aan het werk), in de afgesproken werkuren en op de afgesproken plaats. In dit geval wellicht het thuiskantoor of de keukentafel. 

Daarnaast zal de verzekeraar onderzoeken of er aan de overige wettelijke voorwaarden voldaan werd opdat gesproken kan worden van een arbeidsongeval (bewijs feiten, bewijs letsel, plotse gebeurtenis, uitwendige oorzaak) 

Wat met pauzes? 

Op kantoor neemt u ook pauzes. Om niet te discrimineren tegenover thuiswerkers komen dus ook ongevallen in aanmerking die gebeuren tijdens zo’n pauze. Tenminste als die geoorloofd was. Valt u van de trap op weg naar het toilet, dan is dat een arbeidsongeval. Een sanitaire break is namelijk gepermitteerd. 

Hetzelfde geldt voor de middagpauze. Wil u even een smos kaas oppikken bij de broodjeszaak in de stad of profiteren van de lunchdeal in een bistro? Prima, u bent gedekt als u onderweg een ongeval heeft, onder voorbehoud van omwegen of verder oponthoud. Goed om weten: ook het afzetten en oppikken van kinderen aan crèche of school valt onder die regeling

Telt elk ongeval thuis? 

Nee. Het omgekeerde van de algemene regel geldt ook: het is geen arbeidsongeval als het niet op uw werk had kunnen gebeuren. Uw kat klauwt in uw gezicht. U valt op de oprit terwijl u uw eigen rekeningen uit uw brievenbus gaat plukken. Of u belandt met uw voet onder de grasmaaier terwijl u ter ontspanning in de tuin werkt. Al deze voorbeelden komen niet in aanmerking als werkongeluk. Omdat uw collega’s op kantoor nu eenmaal niet diezelfde mogelijkheden hebben. 

Arbeidsongevallen kunnen dus enkel voorvallen tijdens activiteiten die ook op de werkplaats toegelaten zijn. Diezelfde redenering houdt in dat een accident op weg naar de kapper, de dokter of de winkel niet geldt als een arbeidsongeval, ook niet als het in de werkuren gebeurt. Er is in die gevallen voldoende tegenbewijs dat u geen activiteiten uit de arbeidsovereenkomst uitvoerde. 

Samengevat 

Als thuiswerker heeft u dezelfde rechten en plichten als de werknemer die naar kantoor gaat. Heeft u een ongeval, dan bent u in dezelfde gevallen gedekt door de verzekering. Let er wel goed op dit ongeval tijdig te melden aan uw werkgever. Maar thuiswerk is dus geen vrijgeleide om eender welk ongelukje te catalogeren als een arbeidsongeval.  

Het beste arbeidsongeval is trouwens datgene dat u kan vermijden. Neem dus ook thuis de nodige maatregelen om zo veilig mogelijk te werken. Zorg voor een goed georganiseerde, ergonomische werkplek, liefst een die u ‘s avonds kan achterlaten, en ga regelmatig een luchtje scheppen. Zo houdt u het hoofd koel. 

Checklist telewerk

Het is niet alleen een nieuwe manier van werken, maar ook een nieuwe manier om het werk vorm te geven. Is je bedrijf klaar voor telewerk op lange termijn?

Dit zou je ook kunnen interesseren