Login
Blog Werkgevers

E-mails in tijden van thuiswerk

Een vloek of een zegen?
Werkgevers | 25 november 2020 | Geschreven door Liesje Broekaert

E-mails zijn vandaag niet meer uit ons leven te bannen. En al zeker niet in tijden van Corona, waarin we massaal thuiswerken en de afstand met collega’s en klanten groter wordt. E-mail lijkt wel hét medium bij uitstek om vragen te stellen, geïnformeerd te worden, ja, zelfs om te overleggen met collega’s, …
De laatste vrijdag van november is het traditioneel de e-mailloze vrijdag. Een mooi moment om even stil te staan bij ons e-mailgebruik.

E-mails in tijden van thuiswerk

It’s your lucky day Stel u voor dat u heeft deelgenomen aan een wedstrijd en u vanaf morgen 86.400 euro op uw rekening gestort krijgt. En dit elke dag opnieuw…  Echter, zoals bij elke wedstrijd zijn er een aantal voorwaarden gedefinieerd.

U mag het geld alleen maar uitgeven, u mag het niet sparen, zonder verwittiging kan de storting stoppen. Waar zou u dit geld aan besteden?
 
Als ik deze oefening in mijn training rond ‘Win tijd en efficiëntie’ voorzie, hoor ik antwoorden zoals: op reis gaan,  aan een goed doel geven, mijn huis opknappen...

Kortom, heel diverse en persoonlijke zaken die de deelnemer op dat moment waardevol vindt. Het getal 86.400 uit deze oefening is echter niet zo maar gekozen… het staat voor het aantal seconden dat we per dag hebben. U krijgt ze elke dag opnieuw, we kunnen de seconden niet opsparen, en helaas kan het ook van dag op dag stoppen.
 
Was u zich bewust van dit cadeau? Weet u nog hoe u uw 86.400 seconden gisteren hebt besteed? Deze vraag is doorgaans moeilijker te beantwoorden. We vertrouwen zo sterk op onze automatische piloot dat we onszelf niet meer bewust zijn of we nog met waardevolle zaken bezig zijn.
 
Laten we dit eens toepassen op ons e-mailgebruik.

Hoe bewust gaat u vandaag met uw e-mails om?

Hoeveel tijd besteedt u dagelijks aan het opvolgen en beheren van uw mailbox? 
En wie pleit schuldig?

  • Nog snel even de mailbox checken voor het slapengaan?
  • Mails lezen aan de ontbijttafel?
  • Nieuwsgierig naar elk nieuw binnengekomen mailtje?
  • Te snel op send gedrukt, met een extra mailtje tot gevolg?

It's time for….

Meer focus, minder afleiding en een slimmer e-mailbeheer

Uw mail checklist voor vandaag:

  • Schakel notificaties en signalen uit voor nieuw binnengekomen mails.
  • Bel of videochat met uw collega’s. Leuk om die ene collega nog eens te horen of te zien.
  • Dringend? Gebruik liever de telefoon of videochat.
  • Reply to all? Cc? Fwd? Informeer uw collega’s alleen wanneer het moet.
  • Mailhistoriek: vat de e-mails voor uw collega even samen in 1 e-mail.
 

Less is more… Ontdek het zelf: hoe minder e-mails u zelf verstuurt, hoe minder u er ook zal ontvangen. En de alternatieven zijn minstens even waardevol… en zeer welkom in tijden van thuiswerk.

Win tijd en efficiëntie

In onze opleiding leert u via slimme werkmethodes resultaatgericht werken en verbetert tegelijk uw welzijn op het werk én thuis. 

Ontdek die opleiding