Menu
Blog Werkgevers

3 grote veranderingen in wet sociale verkiezingen

Werkgevers | 07 mei 2019 | Geschreven door Marie-Lise Pottier

Er zijn drie grote veranderingen in de wet rond sociale verkiezingen: de referteperiode is vervroegd, e-voting wordt eenvoudiger en interims mogen stemmen. De wet werd op 30 april 2019 gepubliceerd en is nu officieel.

3 grote veranderingen in wet sociale verkiezingen
Bereken gemiddeld aantal werknemers van 1/10/2018 tot 30/09/2019De periode waarin u het gemiddeld aantal werknemers moet berekenen is met een trimester vervroegd. De referteperiode loopt nu van 1 oktober 2018 tot 30 september 2019.

Het gemiddeld aantal werknemers bepaalt of u sociale verkiezingen moet organiseren en welk orgaan of welke organen opgesteld moeten worden. Heeft uw onderneming gemiddeld 50 werknemers, dan moet u een Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk oprichten (CPBW). Vanaf een gemiddelde van 100 werknemers is ook een Ondernemingsraad (OR) verplicht.

De vervroeging is goed nieuws. Vroeger kende u het gemiddelde aantal werknemers namelijk nog niet op het moment dat u de procedure al moest opstarten. Het kon toen dat u een verkiezingsprocedure (begin december) had opgestart, maar dat later bleek dat u geen verkiezingen moest organiseren. Dat wordt nu vermeden.

E-voting kan nu vanop de werkplekVoor de sociale verkiezingen van 2020 worden de mogelijkheden voor e-voting uitgebreid. Als u e-voting binnen uw onderneming wilt introduceren, dan kunnen uw werknemers vanaf nu vanop hun werkplek stemmen in plaats van in een stemhokje. Hiervoor is wel een akkoord nodig van de OR, het CPBW of de vakbondsafvaardiging. Samen met hen beslist u hoe ‘op de werkplek’ wordt ingevuld. U kunt uw werknemers vanop hun eigen computer laten stemmen of een stemkiosk voorzien in het bedrijf.

Ook interims mogen stemmenAlle interims die 90 dagen voor de verkiezingsdag minstens 3 maanden onafgebroken in uw organisatie hebben gewerkt of in totaal 65 werkdagen hebben gewerkt tijdens een periode van 6 maanden, mogen stemmen.

Om in aanmerking te komen, blijven de interim-medewerkers bovendien minstens 26 werkdagen in uw onderneming tijdens de kiesperiode. 

Om de kiezerslijsten correct te kunnen opstellen, moet u het aantal gewerkte dagen van iedere interim-medewerker op 1 augustus 2019 registreren.

Die medewerkers bepalen zoals voordien of u de tewerkstellingsdrempel van 50 of 100 werknemers bereikt. De referteperiode voor uitzendkrachten is ook vervroegd. Voorheen liep het van 1 oktober tot 31 december 2019. Nu moet u beginnen tellen van 1 april tot 30 juni 2019.

Tijdens deze periode moet u een bijzonder register voor interims bijhouden. Daarin houdt u deze gegevens bij:
  • Nummer van inschrijving
  • Naam en voornaam
  • Startdatum in uw organisatie
  • Einddatum in uw organisatie
  • Interimkantoor
  • Wekelijkse arbeidsduur
Opgelet! Interims die een vaste werknemer vervangen (vervangingsovereenkomst), worden niet meegeteld voor het berekenen van de tewerkstellingsdrempel.

U hoeft geen bijzonder register bij te houden als de tewerkstellingsdrempel zonder twijfel hoger is dan 100 werknemers. U heeft hiervoor wel een vaststelling nodig van de ondernemingsraad voor 30 mei 2019.

Lees meer over de sociaal-juridische ontwikkelingen rond de sociale verkiezingen op Lex4You.

Voor hulp bij de organisatie van de sociale verkiezingen kunt u op onze website terecht of kunt u ons rechtstreeks contacteren.
 
0 Reactie(s) Verberg/toon commentaren
Geen reactie.
Geef een reactie