Menu
Blog Werkgevers

Bedankt! Een klein woord met een grote impact

Werkgevers | 06 augustus 2019 | Geschreven door Sophie Dumont

De voordelen van eenvoudige erkenning van inzet op de werkplek worden vaak onderschat. Nochtans blijken een ‘goedendag’ en een ‘dank u wel’ collega’s heel veel plezier te doen. Maar kent u ook de risico’s als u op de werkvloer te weinig dankbaarheid toont?

Bedankt! Een klein woord met een grote impact

De laatste tijd sta ik versteld van het aantal collega’s en vrienden dat geen erkenning krijgt op het werk. Nochtans heeft erkenning een sterke invloed op hun motivatie. Zelfs hun mentale welzijn en productiviteit varen er wel bij.

En toch… is er iets gemakkelijker dan “hallo” zeggen? Of “bedankt”? Dat maakt toch deel uit van de uitdrukkingen die onze ouders ons al van jongs af aan bijbrachten?

Ik herinner me nog een seminarie dat we enkele jaren geleden organiseerden. Het was het slotstuk van een white paper rond het thema motivatie. Een van de uitgenodigde HR-hoofden deelde haar ervaring met ons. Haar methode was heel eenvoudig en kost niets. Ze begroette steevast iedere medewerker van het bedrijf. En lette erop dat ze iedereen bij zijn voornaam aansprak. Het belangrijkste? Ze dacht er altijd aan om haar teamleden te bedanken bij elke taak die ze hen gaf.

Is het dan zo simpel?

Dat lijkt misschien simpel, maar het effect is enorm. Haar collega’s voelden zich plotsklaps niet meer onzichtbaar, maar erkend. Ze beseften dat ze deel uitmaakten van het team, van de organisatie. Het effect: ze waren meer betrokken en vonden hun werklust terug. Het betekende een boost voor hun motivatie en mentale welzijn.

Het is niet eenvoudig om lange tijd in een ondankbare omgeving te werken, zonder erkenning te krijgen. Het kan bijdragen aan:

  • een gebrek aan zelfvertrouwen: je vraagt je af of je werk wel wordt geapprecieerd.
  • een gebrek aan motivatie: het is mooi om gemotiveerd te zijn voor je werk. Af en toe een blijk van dankbaarheid en bemoediging helpt om dat ook te blijven.
  • meer absenteïsme: je bent sneller geneigd om andere oorden op te zoeken.

Lees ook de blog “Waarom werkt u?”

Wetenschappelijk bewezen

Natuurlijk werken we om een taak te volbrengen. En dus is de uitvoering van die taak eigenlijk “niet meer dan normaal”. Toch kan het zeker geen kwaad om wat dankbaarheid te tonen aan de leden van uw team, aan uw collega’s. Dat heeft niet alleen een positief effect op hen, maar ook op uzelf. Want jawel, studies bewijzen dat u anderen én uzelf gelukkiger maakt door uw dankbaarheid uit te drukken.

Hoe begint u eraan?

U bent niet zo’n voorstander van dankbaarheid of u bent zo niet opgevoed? Maar u wilt toch bijleren? Bravo! Dat is de eerste – en moeilijkste – stap.

U kunt beginnen met dankbaarheid te tonen voor dingen die wat specialer zijn: een groot contract dat getekend is, een vervanging die op het laatste moment gebeurde… Probeer het uit en evalueer het resultaat. Dat moedigt u aan om ook bij kleinere gebeurtenissen bedankt te zeggen.

Onthoud vooral dat een simpele dankjewel veel kan betekenen voor uw gesprekspartner.

Dus … beginnen we eraan?

Overtuigde ik u van de voordelen van een dankjewel? En bent u klaar om het morgen uit te proberen?

Begin er dan aan, bekijk het resultaat en … alvast bedankt om dit te lezen!

Focus report: Autonome motivatie Ontdek de resultaten van onze ondervraging over de motivatie van Belgische werknemers. Download hier de Focus report
0 Reactie(s) Verberg/toon commentaren
Geen reactie.
Geef een reactie