Login
Blog Werkgevers

De coronacrisis veranderde hun leven

Werkgevers | 03 december 2020

Door het coronavirus werd telewerken de regel en veel werknemers merkten plots dat hun dagelijks leven een stuk aangenamer werd. Vooral tijdens de lockdown waren de positieve gevolgen merkbaar. Ze kregen meer tijd, onder andere voor hun kinderen, en het evenwicht tussen werk en privé verbeterde. Zij vertellen hun verhaal.

De coronacrisis veranderde hun leven

Covid-19 heeft een dramatische impact voor de meest kwetsbaren onder ons, met ziekenhuisopnames, overlijdens en bij herstel soms een maandenlange revalidatie. Ook de economische weerslag van de pandemie is zeer zwaar: bedrijven moeten sluiten of gaan failliet, mensen verliezen hun baan, de begroting kreunt onder de talrijke maatregelen.

Toch zijn er ook verrassende positieve gevolgen voor ons dagelijks leven.
We zagen bijvoorbeeld een opmerkelijke verbetering van de luchtkwaliteit toen de economie noodgedwongen vertraagde door de covidcrisis. De vervuiling door de talrijke files op piekmomenten verminderde sterk. Er waren ook minder verkeersongevallen en zelfs de criminaliteit nam een flinke duik. Tegelijk ontstonden op veel plekken spontaan solidariteitsbewegingen.
 
Meer vrije tijdOok individueel heeft de gezondheidscrisis positieve gevolgen, vooral door een beter evenwicht tussen werk en gezinsleven. Telewerken bracht ook meer rust in het leven van veel werknemers. Zij appreciëren het om ’s ochtends en ’s avonds geen tijd meer te verliezen in de files. De vrijgekomen tijd gebruiken ze dankbaar voor hun gezin, om hun favoriete hobby’s te beoefenen of nieuwe, boeiende bezigheden te ontdekken nu hun leven plots zo veel minder stresserend is.
 
Koken als passieOok Patrick, 45 jaar, getrouwd en papa van twee kinderen, merkte hoe zijn gewoonten snel veranderden. “Het traject naar mijn werk in Brussel kostte me elke ochtend en elke avond een uur. Nu ik 100% kan telewerken, hou ik dus veel tijd over. Ik sport meer dan vroeger en heb nu ook tijd om te koken. Vroeger kon je mij alleen in het weekend in de keuken vinden. Nu heb ik elke dag van de week tijd voor mijn hobby. Ik ben er zelfs een blog over begonnen.”
 
Tijd voor de kinderenCéline, 33 jaar, brengt nu meer tijd samen met haar kinderen door. “Omdat ik nu telewerk, hoef ik niet langer de hele tijd gehaast heen en weer te hollen. Ik kan de gezinsactiviteiten nu veel beter plannen en ik geniet meer van alle leuke momenten met mijn kinderen. Ik werk niet zo heel ver van thuis, maar alles samen bracht ik toch nogal wat tijd in het openbaar vervoer door. De vrijgekomen tijd gebruik ik bijvoorbeeld om met de kinderen te spelen en dat vinden zij natuurlijk geweldig … Ik ook, trouwens! Vroeger kwam het er bijvoorbeeld bijna nooit van om samen een gezelschapsspelletje te spelen.

Nieuw talent ontdektDe 28-jarige Alexandra is single en ze had jarenlang geen tijd meer voor haar hobby’s. “Als ik ’s avonds thuiskwam, kroop ik na het avondeten meestal onder een warm dekentje op de sofa en bekeek ik een of andere serie. Productief is anders … Tijdens de lockdown had ik meer vrije tijd en ben ik beginnen te naaien. Eerst met naald en draad, stukjes stof om te oefenen en tutorials op het internet. Nu heb ik een naaimachine en pas ik mijn kleren zelf aan. Naaien is een echte passie geworden. Door er zoveel mee bezig te zijn heb ik minder last van stress.”
 
Ondervindt u ook dat de coronacrisis positieve gevolgen heeft voor uw dagelijks leven?