Login
Blog Werkgevers

De weg naar beter leiderschap

Werkgevers | 31 augustus 2016 | Geschreven door Emely Theerlynk

Soms kunnen de leiders zich vergissen. Vaak hebben die leiders al heel wat ervaring, en hebben ze ettelijke dure managementopleidingen gekregen… Wat is er dan meer nodig om dat leiderschap wél te doen slagen?

De weg naar beter leiderschap

In een recent artikel dat verscheen in Knack vraagt Frank Vander Sijpe zich af hoe het telkens zover kan komen, dat leiders de mist in gaan. Is het überhaupt mogelijk om “goed” leiderschap te ontwikkelen of aan te leren? En wat is dan juist dat “goed” leiderschap?

We legden die vragen onlangs voor aan onze Securex HR board: een bont gezelschap van HR praktijk mensen en academici. Uit de theoretische hoek kregen we een antwoord van professor Hannes Leroy.

Volgens professor Leroy zijn 3 onderliggende mindsets belangrijk: Positivity, Trust and Learning. Hij is van mening dat het focussen van training/coaching van leidinggevenden op deze 3 mindsets een pak succesvoller (lees: efficiënter t.a.v. de geïnvesteerde kost) zou kunnen zijn dan gedragsmatige training of andere ervaringsgerichte training. Ontdek enkele voorbeelditem om je eigen mindset te testen:

“I would trust a random stranger to watch over my purse/wallet.”

Het gaat er niet over dat dit objectief zo is maar wel over stilstaan bij hoe snel je “NEE” zegt op deze vraag. Waarom? Omdat vertrouwen geven vertrouwen bij anderen creëert. Of m.a.w. kwetsbaarheid creëert kwetsbaarheid. En als leider gaat het niet over dit once in a blue moon te doen. Omwille van de machtspositie dienen volgers dit frequent te ervaren alvorens ze hun vertrouwen ook in de leider leggen.

“My personality is something fixed that cannot change over time.”

Het gaat er niet over of dit objectief zo is maar wel over stilstaan bij hoe snel je “NEE” zegt op deze vraag. Waarom? Als je hier niet in gelooft, waarom zou je dan bijvoorbeeld een leiderschapstraining volgen – je gelooft fundamenteel dat het toch niet kan verbeteren. En dat geldt niet alleen voor je eigen ontwikkeling, het geldt even goed voor je medewerkers. Als je gelooft dat hun kenmerken vast staan, dan heeft het weinig zin om hen op training en ontwikkeling te sturen.

Hoe zit het met jouw mindset? Interessante stof tot nadenken die voorbeelditems. Is er bij jou nog veel werk aan de winkel of ben je goed op weg om een goede leidinggevende te worden? Of vind je die mindsets maar niks? Laat het weten! Meer lezen over dit thema? Bekijk zeker onze white papers over leiderschap!