Login
Blog Ondernemers

Waarom ik nooit meer een werknemer zou kunnen zijn

Ondernemers | 23 januari 2020 | Geschreven door Oliver Op de Beeck

Ondernemen gaat met  vallen en opstaan. Als zelfstandig ondernemer heeft u graag de touwtjes in handen. Het is dan ook moeilijk om deze touwtjes los te laten en terug te keren naar de gouden kooi waarin werknemers zich bevinden. 

Waarom ik nooit meer een werknemer zou kunnen zijn
De titel van werknemer brengt nochtans enkele gunstige voordelen met zich mee. Zo bent u gegarandeerd van een vast maandloon, bent u doorgaans niet verantwoordelijk voor het binnenhalen van klanten en stopt het werk voor u gewoonlijk na de kantooruren. 

Als ondernemer heeft u deze luxe niet. U bent namelijk continu verantwoordelijk voor alle processen binnen het bedrijf. Het reilen en zeilen van het bedrijf is afhankelijk van u als ondernemer. 

Sta in voor uw eigen succesHoewel werknemer zijn aantrekkelijk lijkt, maakt dat het ondernemerschap net zo spannend. Als ondernemer staat u voortdurend in voor uw eigen succes en staat er geen rem op uw mogelijkheden.

Als werknemer worden - belangrijke - beslissingen bepaald in uw plaats. Als ondernemer daarentegen, kunt u beslissingen maken zonder toestemming van uw manager en zonder kritiek van uw collega’s. Dat is verademend. 

De vrijheid en zelfstandigheid waarover u beschikt als ondernemer, maakt ondernemerschap daarom uitermate boeiend. Indien u als zelfstandige beslist om de stap te zetten naar werknemerschap, zal u hoe dan ook moeten inboeten op vrijheid. Dat vormt voor vele ondernemers een struikelblok. 

Kenmerkende karaktereigenschappen van een ondernemerOndernemers beschikken doorgaans over enkele karaktereigenschappen die op lange termijn voor strubbelingen kunnen zorgen binnen een team. Ondernemerschap valt moeilijk aan of af te leren en vormt naar mijn mening deel uit van uw DNA. 

Ondernemers zijn durvers en nemen graag - berekende - risico’s. Als ondernemer bent u eigenwijs en onafhankelijk. U bewandelt graag uw eigen pad. Het is dan ook moeilijk voor ondernemers om zich te schikken naar de visie van een bedrijf, wanneer ze het niet eens zijn met deze aanpak. 

Persoonlijk ruil ik mijn vrijheid als ondernemer dus liever niet in tegen het comfort van een werknemer. De vrijheid waarvan ik geniet als zelfstandige ondernemer, geeft me de mogelijkheid om een koers te bevaren die ik zelf heb bepaald. Een pad bewandelen dat door anderen werd uitgestippeld is niets voor mij. 

Tenslotte werkt u als zelfstandige ondernemer aan uw eigen droom en wordt u continu uitgedaagd om problemen op te lossen en kansen te benutten. U heeft de mogelijkheid om uw eigen stempel te drukken op wat uw bedrijf produceert en dat geeft een gevoel van voldoening. 

Als ondernemer heeft u de mogelijkheid om uw passie te vertalen naar uw beroep en investeert u in uzelf. Ik denk dat ik in naam van vele ondernemers mag spreken dat de voldoening die men hieruit haalt, onbetaalbaar is.

Mijn conclusie?Uiteraard spreek ik doorgaans in naam van mezelf en vertrek ik vanuit mijn eigen ervaring als ondernemer. Terug in loondienst werken heeft zeker zijn voordelen. Voor mij wegen die voordelen echter niet op tegen de absolute vrijheid die ik geniet als zelfstandige.


Overweegt u om te starten als zelfstandige?

  Contacteer ons voor meer informatie.