Login
Blog Ondernemers

5 tips om als ondernemer efficiënt aan timemanagement te doen

Ondernemers | 12 maart 2020 | Geschreven door Oliver Op de Beeck

De mens is een slechte multitasker. Sterker nog: we kunnen het niet. Het menselijke brein is het meest efficiëntste wanneer het zich op één enkele taak kan focussen. Wie dus nog steeds denkt dat multitasking tot meer productiviteit leidt, heeft het goed mis.

5 tips om als ondernemer efficiënt aan timemanagement te doen
Studies tonen namelijk aan dat het menselijk brein niet meer dan één taak tegelijk aankan. Vaak schakelen tussen verschillende taken overbelast de hersenen en maakt u minder efficiënt. Multitasken is dus slechts een illusie.

Single tasking is het nieuwe multi taskingBij ‘single tasking’ focussen we ons op één taak per keer. Eerst maakt u de ene taak af, dan begint u pas aan de andere. Door dit te doen zijn we tot 80% productiever dan wanneer we onze aandacht zouden verdelen over meerdere taken. 

Tijd om dat multitask-idee overboord te gooien en te beginnen met ‘single tasking’.  Geen idee hoe dit in de praktijk om te zetten? Geen nood, hieronder stelden we enkele tips op. 
 
 
If you’re able to single-task in a world where multi-tasking and distraction are the norm, you have a super power.
Tim Ferriss, auteur en podcaster

1. Zet uw GSM op ‘niet storen’Krijgt u de PowerPoint van die interne presentatie maar niet rond omdat u voortdurend gestoord wordt door telefoontjes? Dan kan de ‘niet storen’ modus op uw GSM u al deels van uw lijden verlossen. 

De modus blokkeert oproepen van onbekende personen en informeert u alleen als u oproepen en berichten van gekozen contacten ontvangt. U hoeft een belangrijke klant dus niet per se te negeren. 
 
2. Doe aan timeblockingEindeloze to-do lijstjes zijn niet de enige manier waarop u uw dagelijkse planning kunt organiseren. Sommige van 's werelds meest productieve ondernemers, van Elon Musk tot Bill Gates, zweerden to-do lijstjes af ten gunste van iets anders: time blocking.

Met time blocking plant u elk moment van de dag van tevoren en koppelt u dit aan specifieke tijdsblokken. Door elke minuut van de dag te plannen, beschermt u uzelf niet alleen tegen afleiding, maar vermenigvuldigt u ook uw focus.
 
3. Neem een pauze tussen elke single tasking sessie Single tasking kost moeite en energie. Om aan de eisen te blijven voldoen, moet u regelmatig pauzes inlassen om uw verstand tussendoor even terug op nul te zetten. 

Als we dan een concrete tip mogen geven: even naar buiten gaan is altijd beter dan een pauze tussen 4 muren te nemen.
 
4. Schuif internetonderzoek door naar het eindeEen snelle sprong op het internet om een klein feitje op te zoeken, resulteert vaak in een kwartier lang hersenloos scrollen. Elimineer die afleiding door in uw werk snel een aantekening te maken, zodat u weet dat u iets moet opzoeken als u klaar bent. 

Werkt u fulltime aan een computer? Dan kan het goed zijn om uw wifi even uit te zetten, zodat u de volledige focus op het offline werk kunt leggen. 
 
5. Maak van single tasking een gewoonteVerwacht niet dat single tasking vanaf dag één al moeiteloos zal verlopen. Als u uzelf traint om van single tasking een ingesleten gewoonte in uw leven te maken, zult u veel sneller dan verwacht beginnen met het behalen van uw doelen. 


Single tasking is the way to go in de hectische wereld van vandaag. Een teveel aan prikkels zijn voor niemand goed. Start er vandaag nog mee!