Login
Blog Ondernemers

Starten als student-zelfstandige: studeren en een zaak oprichten tegelijk [getuigenis]

Ondernemers | 16 november 2020 | Geschreven door Tessa Jaspers

Meer en meer studenten willen tijdens hun studies aan de slag als ondernemer. Het ondernemerschap zit dan ook weer in de lift bij onze Belgische studenten. Toegegeven, het is fantastisch wat deze studenten doen: studeren én hun eigen zaak opstarten. Dat is niet iedereen gegeven.
 

Starten als student-zelfstandige: studeren en een zaak oprichten tegelijk [getuigenis]
We spraken met David Raman, student Netwerkeconomie aan de Hogeschool West-Vlaanderen (HOWEST) én oprichter van een e-commerce bedrijf in de kledingsector sinds september dit jaar. David is 18 jaar oud en houdt zich in zijn vrije tijd bezig met boksen, fitness en af en toe gitaar spelen. Ook beleggen is een gezonde passie van hem die hij wenst te blijven uitoefenen  tijdens zijn studies en het runnen van zijn zaak.

We interviewden David over zijn traject als student-ondernemer:
 

Je startte je eigen zaak op eerder dit jaar. Als wat ben je juist aan de slag gegaan?
Sinds september dit jaar volg ik de richting Netwerkeconomie aan de HOWEST in Kortrijk. In diezelfde maand heb ik mij ook meteen ingeschreven bij Securex als student-zelfstandige. Zo kan ik de opgedane kennis ook onmiddellijk  in de praktijk omzetten. 

Mijn eerste focus lag op e-commerce activiteiten in de kledingsector. Momenteel bouw ik aan een platform dat vraag en aanbod in een specifieke sector zal samenbrengen. Ik kan hier nog niet veel over kwijt, het idee concretiseert zich maar het is nog niet in uitvoering.
Ik werk momenteel samen met enkele klasgenoten aan een concreet businessplan hiervoor.
 

Wat was hiervoor jouw grootste drijfveer om te starten als ondernemer?
Al jarenlang is het mijn droom om te ondernemen. Een eigen koers kunnen varen, zelf projecten en start-ups uit de grond stampen, … Mijn gedrevenheid, creativiteit en enthousiasme heel nauwgezet kunnen omzetten in concrete ondernemingen, dat geeft me enorm veel energie. Successen realiseren, hoe klein deze (in het begin) ook zijn: dat is waar het mij om gaat. 

Tijdens mijn humaniora was ik al actief bezig met het opzetten van e-commerce activiteiten. Het was een leertraject, met vallen en opstaan. Het gaf me veel inzichten om over te gaan tot de volgende stap: het combineren van mijn studies met een zelfstandig statuut. 
En nu het zover is, kan ik er volop voor gaan. Enerzijds kennis en inspiratie opdoen aan de Hogeschool, in teams samenwerken met complementaire profielen, en anderzijds dit alles in praktijk omzetten in mijn eigen projecten. 
 

Zijn er zaken die je soms tegenhielden om aan de slag te gaan?
Niet echt. Ik ben mij bewust van de risico’s die ik op dagelijkse basis neem, maar deze schrikken mij niet af. Integendeel. Die risico’s zorgen er juist voor dat ik nog harder en gefocust wil werken. 

Wat is voor jou cruciaal om te bereiken waar je vandaag staat?
Het investeren in continu blijven leren. Ik ben jong en ik heb natuurlijk nog veel te leren, maar dit is iets wat ik ten sterkste zou aanraden. Door continu bezig te zijn met mezelf te trainen en verschillende projecten te lanceren, heb ik al een stevige basis in alles wat e-commerce is. Ik kan op vandaag een e-commerce activiteit opzetten van a tot z, van idee tot concrete realisatie. Het aanmaken van een website en webshop, leveranciers zoeken enzovoort. voelen voor mij vertrouwd aan.

Zijn er bepaalde zaken die je wilt meegeven aan toekomstige student-zelfstandigen? Zaken die jou hebben geholpen in je traject naar het ondernemerschap?
Waar ik veel aan heb gehad, is het zelf uitzoeken en uitproberen van ideeën en concepten. Dit geeft je een klare kijk op wat je zelf belangrijk vindt en wat je graag doet. De initiatieven van de voorbije jaren hebben mij veel over ondernemen geleerd, maar ook over mezelf. Dit geeft zeker veel voldoening. Door te testen en uit te proberen ontdek je wat werkt en wat niet. 

Bovendien raad ik ook ten sterkste aan om een coach of mentor te vinden die bereid is om je te begeleiden doorheen het proces. De coaches waarmee ik al heb samengewerkt kijken met een zeer kritische blik naar mijn ideeën en concepten en geven nadien constructieve feedback. Dit is heel leerrijk en noodzakelijk bij het opstarten van een onderneming.
Maar het allerbelangrijkste: Begin en probeer. Mislukt het? Probeer opnieuw en geef nooit op.
 
Het avontuur van David is nog maar pas begonnen en er is al één iets dat ons opvalt: hij is super gemotiveerd! Wil je meer info over zijn traject, dan kan je terecht op zijn website.
 
Heeft dit verhaal jou geïnspireerd en wil je meer informatie over het opstarten als student-zelfstandige? Neem dan een kijkje op onze student-zelfstandige webpagina
 
Bent u nieuwsgierig waarmee een coach u kan helpen bij het opstarten van uw onderneming? Neem snel contact met ons. Mede dankzij Vlaio & “Zeker van je Zaak” kunnen we u een mooi aanbod voorstellen! Meer weten? Lees hier meer.

VLAIO-zekervanjezaak-label.png