Menu
Blog Ondernemers

Uw merk, design en idee beschermen in 6 vragen

Ondernemers | 16 april 2020 | Geschreven door Frederik Dhont

De registratie van een bedrijfsnaam of het deponeren van een handelsmerk zijn belangrijke stappen als u een onderneming opricht. Maar waarom is deze bescherming zo belangrijk voor uw onderneming?

Uw merk, design en idee beschermen in 6 vragen

Mensen zeggen meestal dat ze slecht zijn in het onthouden van namen. Als hen echter de vraag wordt gesteld om zoveel mogelijk producten, diensten en ondernemingen op te lijsten, dan zullen ze talloze namen oplijsten die ingebakken zijn in onze dagelijkse levens. 

Het toont maar aan dat naamgeving ongelooflijk belangrijk is, en zeker in onze economie. Maar hoe komt dat?

1. Het nut van namen?

Vooreerst roept het zien of horen van een naam emoties en herkenning op. Zo doet Tomorrowland denken aan feest en vrienden, terwijl u bij Delvaux denkt aan luxe lederwaren. En als u chocolade van de beste herkomst wilt kopen, gaat u wellicht ook af op de naam?

Ten tweede is naamgeving nodig om mensen en dingen van elkaar te kunnen onderscheiden. Denk maar aan de misverstanden wanneer u in het gezelschap bent van een naamgenoot. Of aan de verwarring wanneer twee concurrerende winkels in uw buurt “Super Shop” zouden heten.

2. Wat is een handelsnaam?

Zulke verwarring wilt u liever vermijden als u een naam gegeven heeft aan uw zaak. Want het kost moeite om naamsbekendheid en een goede reputatie op te bouwen. Deze vlag waaronder uw onderneming deelneemt aan het handelsverkeer, noemt men de “handelsnaam“. U krijgt automatisch het recht op deze naam door hem als eerste zichtbaar, openbaar en voortdurend te gebruiken. Maar om bewijsredenen is het aangeraden om hem te laten registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

Want stel dat u de bewezen eerste gebruiker bent van de handelsnaam “Electro Loco”, dan kunt u verbieden dat een concurrerende elektrozaak deze later ook gebruikt. Maar u zult moeten aantonen dat de klanten in de war gebracht worden en dat u schade ondervindt. Dus als uw concurrent enkel buiten uw regio actief is, dan zult u het naamgebruik niet kunnen verbieden. Want hoe beperkter uw gebruik, hoe kleiner uw bescherming.

3. Wat is een merk?

Dat is anders als u een merknaam officieel deponeert. Een merkdepot geeft u, tegen betaling, een exclusief intellectueel eigendomsrecht waardoor u aan iedereen het gebruik van het merk onmiddellijk kunt verbieden. Het beschermde gebied is de volledige Benelux, de hele EU of een specifiek land, afhankelijk van welk soort depot u kiest. De beschermingsduur is standaard 10 jaar en oneindig vernieuwbaar, zij het niet gratis.

En een merkdepot biedt nog voordelen tegenover een gewone handelsnaam. Met een merk kunt u niet enkel bedrijfsnamen, maar ook specifieke producten en diensten tegen namaak beschermen. Bovendien moet een merk niet noodzakelijk een letterwoord zijn: ook logo’s, beelden en vormen zijn perfect beschermbaar. Wat ons brengt bij de beschermingsvoorwaarden.

4. Welke beschermingsvoorwaarden?

Het voornaamste wat u moet nagaan, is of uw merk voldoende “onderscheidend vermogen” heeft. Of anders gezegd, uw teken moet de aandacht wekken en kunnen aanduiden van welke onderneming de producten of diensten komen. De naam ‘Elektro’ en ‘Betaalbaar’ voor een elektrozaak voldoen hier bijvoorbeeld niet aan, wegens puur beschrijvend. Maar voor een kledinglijn is “Elektro” daarentegen een goede merknaam.

Onderzoek ten tweede ook of er geen gelijke (of gelijkaardige!) merken voorkomen in het officiële Merkenregister voor de gekozen waren of diensten. Als u dit onderzoek niet grondig doet, riskeert u dat bestaande merkhouders uw registratie zullen aanvechten en u de inschrijvingskost verliest. Een ervaren adviseur kan u hierin bijstaan.

 • Tip: controleer ook eens of uw domeinnaam (www.abc.xyz) nog beschikbaar is.

 • 5. Design beschermen

  Het is helaas een realiteit dat producten nagemaakt worden. Zeker als kleine ontwerper kan het pijn doen wanneer een concurrent uw product (bijna) kopieert en goedkoper op de markt brengt, terwijl u de investeringen in zijn plaats gemaakt heeft.

  Om hiertegen op te treden, kunt u uw ontwerpen deponeren als “tekening of model” Net zoals een merkdepot is dit niet gratis, maar u heeft in ruil wel een sterke exclusieve bescherming wanneer kopieën van uw product worden verkocht, verhuurd, ingevoerd, tentoongesteld, enz.

  U kunt 2D- en 3D-ontwerpen registreren op voorwaarde dat zij nieuw zijn en over voldoende eigen karakter beschikken. De beschermingstermijn is 5 jaar en kan tot 4 keer hernieuwd worden, met een maximum van 25 jaar. Opnieuw kunt u kiezen voor een Benelux-model, een EU-model of een internationaal depot.

  6. Idee beschermen

  Heeft u een idee voor een design, prototype, business model, song, (film)scenario, format, enz.? Dan verkrijgt u hierop automatisch het auteursrecht. Enkel u mag deze werken openbaar maken en verveelvoudigen. Maar in de praktijk is dit recht inhoudsloos als u niet kunt bewijzen op welke datum uw creatie bestond.

  U kunt daarom een i-DEPOT overwegen, waarin u werkelijk alle soorten ideeën kan vastleggen onder strikt geheim. U betaalt hiervoor € 35 en krijgt in ruil een certificaat van de registratiedatum dat in heel Europa geldig is.

 • Tip: Securex-klanten kunnen een kortingscode vragen voor het indienen van hun i-DEPOT

 • Heeft u onlangs een facebookpagina, website, brochure of verpakking gecreëerd in het kader van uw onderneming? Dan is een merkdepot wellicht een nuttige investering. Zo gaat niemand anders met de opbrengst van uw inspanningen lopen. En ook als ontwerper of creatieveling is het belangrijk om uw creaties gepast te beschermen.

  Heeft u nog verdere vragen rond de registratie van een bedrijfsnaam of het deponeren van een handelsmerk?

    Stel ze aan één van onze experten