Menu
Blog Ondernemers

Waarom is coworking een prima idee voor ondernemers?

Ondernemers | 30 november 2017 | Geschreven door Zoltán Jánosi

Voor een ondernemer moet zijn professionele omgeving overeenstemmen met zijn verwachtingen. Of het nu gaat over persoonlijk comfort, levenskwaliteit of de bloei van zijn bedrijf. Om aan al die noden tegemoet te komen, volstaat de salontafel niet meer.

Waarom is coworking een prima idee voor ondernemers?

Laten we even de gewoonten van een ondernemer anno 2017 onder de loep nemen. Ongeacht zijn leeftijd of de fase van zijn project, is hij meer en meer een nomade: hij kiest zijn werkplek zelf.

Waarom? Omdat zijn professionele omgeving moet overeenstemmen met zijn verwachtingen. Of het nu gaat over persoonlijk comfort, levenskwaliteit of de bloei van zijn bedrijf. Om aan al die noden tegemoet te komen, volstaat de salontafel niet meer.

Door een uurtje, een dag, week of maand in een coworking-ruimte te werken, maakt de ondernemer een bewuste keuze. De keuze om volop gebruik te maken van de gelegenheid om zijn bedrijf te doen groeien. En dat in absolute vrijheid.

Vanwaar de onweerstaanbare aantrekkingskracht van gedeelde kantoorruimten?

Coworking biedt oplossingen

Het werktempo van de ondernemer ligt tegenwoordig behoorlijk hoog. Dagelijks wordt hij geconfronteerd met tientallen vragen. Hij moet nadenken over economische thema’s, publiciteit, de financiële gezondheid van zijn bedrijf, groepsaankopen en ontspanningsmomenten. Daarnaast moet hij ook nog rekening houden met het milieu, zijn vrienden én zijn eigen gezondheid. U merkt het al: onbewust spoken er dag in, dag uit tientallen beslommeringen door zijn hoofd.

De ondernemer is dan ook voortdurend op zoek naar antwoorden en heeft daarenboven heel precieze doelstellingen op het vlak van output en rendabiliteit. Dat maakt van hem een ware denkmachine. Om te proberen voor al zijn vraagstukken een oplossing te bedenken, is het voor hem van levensbelang dat hij zich goed omringt. Daarom is de uitbouw van een kwalitatief netwerk – en dat in een beperkte tijdspanne – een belangrijk element van het ondernemerschap.

Lees ook: hoe kan je je goed omringen

Coworking voor comfort en welzijn

Wat een ondernemer wil? Snel vooruitgang boeken met zijn projecten. Het grootste deel van zijn taken voert hij uit op zijn laptop. Wat hij daarvoor nodig heeft? Een stabiele internetverbinding, een ergonomische bureaustoel (Elegante houten stoelen? Vergeet het want moordend voor de rug!) en aan een plek die goed toegankelijk is, met alle mogelijke faciliteiten, zoals bijvoorbeeld een fietsenstalling.

Naast de fysieke omgeving, speelt ook de aanwezigheid van andere coworkers een belangrijke rol. De ondernemer-coworker wil dat zijn werk naar waarde wordt geschat. In een gedeelde kantoorruimte gaat hij een positieve discussie aan over zijn werk én oogst hij constructieve feedback. Zo krijgen zijn ideeën telkens weer een frisse boost.

Net als een warm gezinsnest, biedt de coworking-ruimte de ondernemer dus een zeker comfort en een kwalitatieve dynamiek. Welke vorm het project ook aanneemt.

Coworking: een uitdaging

Een ondernemer, hoe gemotiveerd hij ook is, zal zijn antwoorden niet vinden als hij alleen in een hoekje zit te kniezen. En hij kan zich dan wellicht ook moeilijk inbeelden dat andere ondernemers met dezelfde vraagstukken worstelen. In een coworking-ruimte, staan de leden voortdurend met elkaar in contact. Zo spelen ze snel in op de moeilijkheden waarmee ieder van hen wordt geconfronteerd. Ze delen hun standpunten over verschillende thema’s en verleggen daardoor grenzen. Obstakels die hen onoverkomelijk leken, ruimen ze gewoon uit de weg. Snel en efficiënt!

In dat verband laat coworking zich goed testen in het openbaar. Een ondernemer kan voor een klein gezelschap uitproberen of zijn discours steek houdt: de ideale tussenstap voor hij zijn product aan een groter publiek voorstelt.

Coworking versterkt

Een goede groepsgeest geeft het ondernemerschap een duwtje in de rug en opent vele deuren. Mond-tot-mondreclame doet wonderen. En wanneer hij een positieve indruk nalaat bij de andere leden van de gemeenschap, versterkt dat bij de ondernemer bovendien het gevoel dat hij wordt erkend als iemand met interessante inzichten binnen zijn domein.

Coworking is dus veel meer dan de optelsom van ondernemers die naast elkaar in dezelfde ruimte zitten. De cultuur van samen iets te delen, van ontdekking, van succes in alle bescheidenheid en van welzijn geeft een krachtige impuls aan de hele gemeenschap. Daardoor overstijgen bepaalde ondernemers hun eigen grenzen en bouwen anderen op een zekere mate van stabiliteit, terwijl er voldoende ruimte overblijft voor momenten van ontspanning.

Is dat niet het ideale evenwicht dat iedere ondernemer zou moeten nastreven?

0 Reactie(s) Verberg/toon commentaren
Geen reactie.