Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

“Ik voelde dat er iets moest veranderen in mijn carrière als zelfstandige”

Anneleen Smits is zelfstandig onderneemster. Ze studeerde in 2009 af als pilote en startte datzelfde jaar ook haar eigen zaak als zelfstandig pilote en vlieginstructeur.

Laatst bijgewerkt op 8 maart 2018 door Greet Raets

Ze vliegt als captain met een Beech 200 waarmee commerciële niet-passagiersvluchten uitgevoerd worden. Als instructeur begeleidt ze beginnende piloten doorheen hun traject: van start tot examen en dit voor 1- en 2 motorige vliegtuigen.

“Ik voelde dat er iets moest veranderen”

Na een tijdje als zelfstandig onderneemster voelde Anneleen dat er iets moest veranderen. Maar, uitzoeken wat precies was moeilijker dan gedacht. “Ik was vastgeroest in een bepaald stramien en dat wou ik doorbreken”. Ze stond voor enkele grote beslissingen en daar voelde Anneleen zich niet echt goed bij. De angst om bepaalde kansen onbenut te laten, beangstigde haar. En dat zou voor haar als onderneemster zonde zijn, niet?

Op dat moment besloot Anneleen om beroep te doen op een coach. Een coach die haar persoonlijk bijstond in het maken van de juiste beslissingen die Anneleen de nodige kracht gaf om zich goed te voelen bij de keuze die ze maakte.

Loopbaancoaching voor ondernemers, hoe werkt het?

Loopbaancoaching kan nuttig zijn voor tal van ondernemers. U hoeft niet steeds met een persoonlijk probleem te zitten. U kan er ook beroep op doen om eens een frisse visie te krijgen op uzelf als ondernemer.

Een coach maakt de keuzes niet in uw plaats. Het is een sparringpartner die u een spiegel voorhoudt. Zo wordt er gekeken naar wat uw opties zijn en welke opties het best bij u passen als ondernemer en als persoon. Door openlijk te praten over hoe u over alles denkt, door de keuzes op te lijsten en erover na te denken krijgt u een duidelijkere kijk op uw situatie. De coach begeleidt u dan ook door dit traject.

“Ik sta vandaag sterk in mijn schoenen en met een positief gevoel over de keuzes die ik maakte – door samen met de coach mijn situatie bloot te leggen en te kijken welke weg ik het best neem”.

Er wordt steeds samen met de ondernemer een duidelijk schema opgesteld dat haalbaar en realistisch is, rekening houdende met de wisselende agenda’s. Anneleen getuigt: “Er werd geen vast moment gekozen, maar een moment op maat van mijn agenda”.

Wat is de meerwaarde van coaching?

De grootste meerwaarde van loopbaancoaching voor ondernemers? De coach begeleidt de ondernemer in het maken van de juiste keuzes. Hij of zij probeert uw visie te verruimen, uw kijk te verbreden en u dingen te laten inzien waar u zelf nooit aan had gedacht. Samen wordt er op zoek gegaan naar de juiste doelstelling van uzelf als ondernemer, maar ook van uw zaak.

“De coach die u begeleidt, is een neutraal persoon in uw verhaal. Iemand die luistert, die u laat nadenken, die u vragen stelt waar u zelf niet aan gedacht had, maar die geen positie inneemt. Ik heb geleerd welke dingen voor mij belangrijk zijn. Ik heb moeten leren om keuzes te maken, zodoende dat ik de juiste doelstellingen kon realiseren. Ik voel me sterker omdat ik nu weet waarom ik werk. Samen met de coach dit doel visualiseren was een grote stap voor mij. Ik leerde neen zeggen als een optie niet in lijn lag met mijn langetermijndoelstelling.”, aldus Anneleen.

Greet Raets
Business coach

Greet is business coach bij Securex. Zij coacht ondernemers in hun ontwikkeling en groei. Tijdens haar  loopbaan heeft ze een expertise uitgebouwd rond ondernemerscompetenties, omgaan met stress,  balans privé-werk, je business uitbouwen vanuit je waarden en drijfveren, … Haar uitgangspunt: “de ondernemer is de stuwende kracht van zijn/haar onderneming en moet in zijn/haar kracht kunnen blijven”. 

Heb je een coaching nodig?