Menu
Blog Ondernemers

5 tips voor een succesvolle start als kersverse werkgever

Ondernemers | 24 juli 2019 | Geschreven door Roxane de Biolley

U overweegt om personeel in dienst te nemen, en dus de sprong te wagen van zelfstandige naar werkgever? Starten met werknemers roept heel wat vragen op want voor het eerst aanwerven is een grote stap. Hieronder vindt u alvast enkele nuttige tips waarmee u aan de slag kan gaan.

5 tips voor een succesvolle start als kersverse werkgever
1. Stilstaan bij de financiƫle staat van uw onderneming
Heeft u al gekeken naar de financiƫle gezondheid van uw onderneming? Dat is zeer belangrijk om in te schatten hoeveel budget er besteed kan worden aan een aanwerving. Bent u niet zeker? Spreek erover met uw boekhouder of financieel adviseur.

2. Talentenjacht in kaart brengen
U zou graag meteen in de zoektocht willen vliegen. Voor u zich stort op de zoektocht naar nieuw talent zorgt u best voor een goede voorbereiding. Een duidelijke functiebeschrijving opmaken zal u helpen om vervolgens een realistische vacature op te stellen. Zo gaat u via verschillende kanalen (vacaturesites, social media, scholen, enz..) op zoek naar de geknipte werknemer.

3. Selectiegesprek voorbereiden
Een goed interview met een kandidaat vraagt een goede voorbereiding. Bedenk naast de klassiekers ook wat creatieve vragen. Pols bijvoorbeeld naar uitdagingen in vorige functies of projecten. Ook hobby’s kunnen inzicht geven in de persoonlijkheid van de sollicitant. Onthoud ook dat een dialoog aangenamer is voor de kandidaat dan een monoloog.

4. Een gepast onthaal voorzien
De talentenjacht was succesvol en u heeft een werknemer aangenomen. Zaak afgerond, denkt u. Niets is minder waar. Zorg zeker ook voor een warm onthaal van uw kersverse medewerker. En voorzie de nodige kantoorbenodigdheden (bureau, computer, …) zodat de werknemer zich snel thuis voelt. Maak ook een planning voor de eerste werkdag: rondleiding van het kantoor, ontmoeting met de collega’s, uitleg over het bedrijf, enz. Nu kan de nieuwkomer zorgeloos aan de slag.

5. Geniet van fiscale voordelen
Werkgever worden is fiscaal interessant. Want dankzij de maatregelen van de overheid voor eerste werknemers en de bijhorende verlaging van de loonkosten geniet u van heel wat voordelen. U betaalt bijvoorbeeld geen patronale basisbijdrage voor uw eerste teamlid. Daarnaast is er een RSZ-vermindering voor uw 2e tot 6e werknemers, en 20% korting op de bedrijfsvoorheffing. Dat is mooi meegenomen, toch?
 
Uw eerste aanwerving stap voor stap Proficiat, u heeft als zelfstandige grootse plannen om een eerste werknemer aan te werven! Wij helpen u graag stap per stap met deze cursus van 5 video’s. Ontdek de gratis videocursus
1 Reactie(s) Verberg/toon commentaren
Stefan 25 jul 2019

Mooi artikel!