Menu
Blog Ondernemers

Hoe kiest u de juiste boekhouder?

Ondernemers | 19 juli 2018 | Geschreven door Ann Vanbergen

Besloot u om voortaan als zelfstandige door het leven te gaan? Dan is een goede boekhouder een must. Of bent u al wat langer ondernemer en dringt een nieuwe cijferbeheerder voor uw vennootschap zich op? Bij uw keuze voor een professionele boekhouder laat u niets aan het toeval over.

Hoe kiest u de juiste boekhouder?
GekwalificeerdUw boekhouder wordt één van uw belangrijkste vertrouwenspersonen en krijgt inzage in de kern van uw ondernemersdroom: de financiële gegevens van uw zaak. Dat vertrouwen schenkt u niet aan eender wie. Doe daarom altijd een beroep op een gekwalificeerde boekhouder.

Hebt u nog geen keuze gemaakt? Dan kan u bijvoorbeeld via www.boekhouderstotaal.be snel zien welke gekwalificeerde boekhouders in uw buurt actief zijn.

Hebt u al iemand in gedachten? Check of uw kandidaat gekwalificeerd is door na te gaan of hij lid is van een van de volgende beroepsinstituten:
De persoon met wie u aan de slag wilt, moet lid zijn van een of meerdere van deze vakorganisaties. Is hij dat niet? Dan mag hij niet werken als zelfstandig boekhouder, accountant, fiscalist, belastingconsulent of bedrijfsrevisor.

Uitgebreide selectieWelke testen moet uw boekhouder afleggen om tot een instituut te worden toegelaten?
  • Eerst rondt hij zijn basisopleiding succesvol af (minimaal niveau Professionele Bachelor).
  • Dan legt hij een toelatingsproef af (die geldt niet voor het BIBF).
  • Daarna bewijst hij zijn praktijkkennis tijdens een stageperiode.
  • Ten slotte legt hij uitgebreide mondelinge en schriftelijke proeven af.
Bracht de kandidaat-boekhouder al die stappen tot een goed einde? Dan mag hij zich gekwalificeerd boekhouder noemen. Maar daarmee is de kous niet af. Want uw boekhouder moet vanaf dan jaarlijks bijscholing volgen. Zo wordt verzekerd dat hij altijd mee is met de nieuwste wetgeving en de recentste wijzingen.

Medewerkers onder supervisie Wat met de medewerkers die onder supervisie werken in een boekhoudkantoor? Zij hoeven geen lid te zijn van een instituut omdat zij niet de eindverantwoordelijke zijn van hun taken. Daarvoor staat hun werkgever in.

Niet iedereenNiet iedereen mag zich dus zomaar boekhouder noemen. Maar is uw boekhouder gekwalificeerd? Bezit hij de nodige expertise, schoolt hij zich permanent bij en draagt hij alle beroepsregels hoog in het vaandel? Dan is hij erkend lid van één van de instituten.  Vertrouw hem dan met een gerust hart uw boeken toe.