Menu
Blog Ondernemers

Wat zijn uw verplichtingen als startende werkgever?

Ondernemers | 18 januari 2018 | Geschreven door Gaelle Houyoux

Gefeliciteerd! U heeft de stap gezet en een eerste werknemer aangenomen. De selectieprocedure is achter de rug en uw nieuwe teamlid staat te popelen om te beginnen. 

Wat zijn uw verplichtingen als startende werkgever?

Maar loop nog niet te hard van stapel. Er zijn nog enkele administratieve verplichtingen. Een overzicht:

Betaling sociale bijdragen

Als kersverse werkgever moet u sociale bijdragen betalen voor uw werknemer. Dit sociale vangnet garandeert een uitkering bij ziekte en pensioen.

Gelukkig is er de taxshift. Sinds 2016 betaalt u geen patronale basisbijdrage voor uw eerste medewerker. En wanneer u een tweede kracht aanwerft, geniet u gedurende 13 kwartalen van een flinke RSZ-korting. Deze regeling geldt tot de zesde aanwerving. Leer alles over de sociale bijdragen voor uw eerste werknemers op loonkost.be.

Aansluiting kinderbijslagfonds

Elke werkgever met personeel moet zich aansluiten bij een kinderbijslagfonds. Dat moet binnen de 90 kalenderdagen na de aanwerving gebeuren, zelfs als uw werknemer geen kinderen heeft. In Belgiƫ zijn er tientalen kinderbijslagfondsen. Welk fonds u selecteert, kiest u helemaal zelf.

Afsluiting arbeidsongevallenverzekering

Better safe than sorry. Een goede ongevallenverzekering is van goudwaarde. Zo hoeft u niet zelf op te draaien voor de kosten van een arbeidsongeval. Want die kunnen al snel oplopen.

Let op: de wettelijke arbeidsongevallenverzekering is eerder beperkt. Voor een completere bescherming zijn er aanvullende verzekeringen beschikbaar.

Naleving welzijnswetgeving

Werknemers presteren beter in een aangename werkomgeving. Daar kunt u voor zorgen. Op basis van de welzijnswet garandeert u een veilige en gezonde omgeving voor uw personeel. Dat vertaalt zich in een hogere productiviteit, minder ziektekosten en minder ongevallen.

Geen tijd om u hiermee bezig te houden? Doe dan beroep op een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Deze professionals nemen alle welzijnsverplichtingen uit handen.

Aangifte sociaal risico arbeidsongevallen

Een burn-out, een zwaar ongeluk of langdurige ziekte: sommige gebeurtenissen komen onverwachts. Wanneer ze de sociale status van uw werknemer wijzigen, moet u hiervan een aangifte doen.

We onderscheiden vier soorten sociale risico’s:

  • Beroepsziekte
  • Uitkering
  • Werkloosheid
  • Arbeidsongeval

Wilt u starten als ondernemer? Dan zijn bovenstaande stappen absoluut noodzakelijk. Gelukkig zijn er naast deze tijdrovende verplichtingen enkele interessante voordelen waarvan u kunt genieten. Zo is de aanwerving van een eerste werknemer voordeliger dan ooit. Met dank aan de taxshift!

0 Reactie(s) Verberg/toon commentaren
Geen reactie.