Login
Blog Ondernemers

Hoe bouwt u uw business weer op na een crisis of tegenslag?

Ondernemers | 18 juni 2020 | Geschreven door Magali De Reu

Bent u al begonnen aan de heropstart van uw onderneming? Dan raakt u met dit stappenplan al een heel eind op weg. Maar als er een ding is wat deze crisis ons heeft geleerd, dan is het dat wij zelfstandigen bepaalde zaken of activiteiten anders moeten aanpakken.

Hoe bouwt u uw business weer op na een crisis of tegenslag?
Hoewel dat voor iedere freelancer of ondernemer anders is, zijn bepaalde tips op iedereen van toepassing. Ik lijst ze graag voor u op! 

Leer uit de tegenslag De coronacrisis alleen al was één grote opportuniteit om aan zelfontwikkeling te doen. De kans is groot dat de emoties toen hoog opliepen. Als u uw activiteiten heeft hervat, kunt u met een nuchtere blik kijken naar uw bedrijf pre-corona.

Evalueer welke van uw processen, denk- of werkwijzen deze crisis hebben beïnvloed:
  • Welke inzichten heeft u verworven?
  • Hoe kunt u voortaan anticiperen op een nieuwe tegenslag?
  • Hoe reageert u tijdens een volgende crisis? 
Misschien beseft u nu dat u té afhankelijk was van buitenlandse leveranciers, en zag u onlangs potentieel in lokale productie. Wie weet ondervond u aan den lijve hoe belangrijk een financiële buffer eigenlijk is. Of hoe uw bedrijf onvoldoende had ingezet op digitalisering. Alles kan, zolang u ervan leert. 

Maak uw bedrijf coronaproofBezit u uw eigen kantoor en/of heeft u medewerkers in dienst? Veiligheid en welzijn waren nog nooit zo cruciaal. Dus bedenk welke maatregelen u tijdelijk of permanent invoert om uw onderneming coronaproof te maken. Vergeet ook de sectorspecifieke regels niet in acht te nemen.  

Zorg voor een nette werkomgeving, wees aandachtig voor de gezondheid van uw personeel. Denk daarbij verder dan de logische elementen zoals thuiswerk. Tracht zo flexibel mogelijk te zijn in elk aspect van uw beleid. 

Klinkt allemaal als te veel gedoe of weet u niet hoe u eraan begint? Duid dan eventueel een corona coördinator aan, die alles in goede banen leidt. Of gebruik de Corona-check van Securex. Zo kan iedereen in uw bedrijf met een gerust hart aan het werk! 

Betrek anderenAls zelfstandige is het soms zoeken in het web van steunmaatregelen, richtlijnen enzovoort. Gelukkig staat u er niet alleen voor. Ga ten rade bij sectorgenoten en vraag hoe zij bepaalde aspecten aanpakken. Wie weet kunnen jullie elkaar helpen, of ontdekken jullie zelfs opportuniteiten om samen te werken! 

Werkt u met vast personeel of freelance consultants? Betrek hen, en vraag welke wensen zij koesteren op vlak van veiligheid en welzijn. Vergeet vooral niet dat veel professionals afgelopen periode hebben benut om hun prioriteiten te herbekijken. Nooit eerder hadden we zoveel nood aan menselijke connecties. Een manager of klant die begrip toont voor persoonlijke noden, is een belangrijke samenwerkingsvoorwaarde geworden. 


Nood aan meer tips en advies op maat van uw zaak?

  Stel uw vraag aan één van onze experts!