Login
Blog Ondernemers

Waarom is financieel inzicht een must voor elke ondernemer?

Maak het verschil door te cijferen
Ondernemers | 18 februari 2021 | Geschreven door Philippe Wyffels

“Eén op vier faillissementen ontstaat door slechte opvolging van financiën. Een goede financiële en boekhoudkundige kennis is dus cruciaal”. Christine Mattheeuws, gewezen voorzitster NSZ, slaat de nagel op de kop.
Wilt u als starter of doorgewinterde ondernemer het verschil maken, dan vormt inzicht in cijfers een onmisbare schakel in succesvol ondernemerschap.

Waarom is financieel inzicht een must voor elke ondernemer?
Waarom is financiële kennis voor ondernemers zo belangrijk?
 
  1. Correcte cijfers geven inzicht
  2. Fundament voor starters
  3. Basis voor de juiste prijs
  4. Cijfers geven grip op toekomst
  5. Meer met minder: bespaar waar kan

1. Correcte cijfers geven inzicht
Ondernemen is meer dan hard werken. Het is ook correct cijferen, op lange termijn denken. Veel ondernemers, zowel starters als zelfzekere zelfstandigen, schuiven deze begrippen vaak onder de mat. Onbekend is onbemind en bovendien: het maakt hen onzeker.

Jammer. Want net deze cijfers zijn de sleutel tot uw succes. Ze vertellen u onverbloemd de waarheid, en die is vaak anders dan uw buikgevoel. Maar zo weet u ook op tijd wanneer u moet ingrijpen. Voelt u zich te onzeker? Laat u dan bijstaan door uw boekhouder of financieel expert.

2. Fundament voor starters
U wilt als starter een vliegende start nemen. Logisch, die ambitie typeert elke ondernemer. Maar bezint, eer u begint. Laat niets aan het toeval over. Neem grondig de tijd om alle stappen voor te bereiden. De belangrijkste? Een complete haalbaarheidsstudie met verwachte inkomsten, uitgaven, winstmarges, cashflow en fiscaal resultaat. Bereken dit voor de eerste drie jaar, want dat zijn doorgaans de moeilijkste. 

Onderschat ook de nodige investeringen niet. Denk aan inrichting, voorraden aankopen, een website ... Vaak betekent dit een hap uit uw budget. En dan zijn er nog de vaste kosten. Allemaal zaken waar u rekening mee moet houden. 

Beschikt u over voldoende financiële middelen om al deze kosten te dekken? Een haalbaarheidsstudie en cashflow berekening brengt raad. Zit deze berekening juist, dan komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. 

3. Basis voor de juiste prijs
Hoe bepaalt u de juiste prijs voor uw product of dienst? Het is één van de belangrijkste vragen die u zich moet stellen. Het antwoord mag niet zijn: ‘Ik kijk hiervoor naar mijn concurrent’. Nee, bereken uw prijssetting die bestaat uit arbeid, winst op verzette aankopen en de doorrekening van investeringen. 

Het gaat hier over inzicht in uw cijfers, maar ook over opvolging. Denk aan het tijdig betalen van facturen, het checken van betalingen, uw website onderhouden, netwerken ... Bent u hier zelf niet sterk in, laat u dan begeleiden. 

Breng uw cijfers in kaart aan de hand van een trimestriële proef- en saldibalans. Maak er een spel van en visualiseer met tabellen. Zo ziet u letterlijk uw groei. Dat is wat ondernemen spannend maakt. 
Staar u niet blind op omzet maar op brutomarges. Deze cijfers vertellen uw meer over uw groei vandaag en op lange termijn. 

4. Cijfers geven grip op toekomst
Waar wilt u staan over een jaar, over drie jaar, over vijf? Alleen als u op lange termijn denkt, boekt u winst. Uw cijfers vertellen u of u goed op weg bent. Waar moet u eventueel bijsturen? Welke beslissingen neemt u best? 
Denk ook altijd na over een plan B. We leven immers in een VUCA-wereld. Onze omgeving verandert in een razendsnel tempo. Hoe kiest u de juiste koers, hoe blijft u vernieuwend? 

5. Meer met minder: bespaar waar kan
Goed graven in uw eigen boekhouding levert vaak onverwachte posten op waarop u kunt besparen. 
Kijk eens goed. Misschien zit een van deze posten er wel bij:
 


Gebruik cijfers om uw bedrijf te laten groeienOf u nu een startende ondernemer bent of een doorgewinterde bedrijfsleider, het succes van uw onderneming start met een goed inzicht in uw financiën. Begrijp uw cijfers, raadpleeg ze op elk moment van de dag. Zo neemt u de juiste beslissingen en bouwt u aan een winstgevende onderneming.
 
Weet u niet hoe u hieraan moet beginnen? Via “Zeker van je Zaak” kunnen we u hierbij begeleiden aan zeer gunstige voorwaarden dankzij de tussenkomst van Vlaio : neem hier contact met ons op.

VLAIO-zekervanjezaak-label.png