Menu
Blog Ondernemers

5 redenen om te innoveren als ondernemer

Ondernemers | 08 februari 2018 | Geschreven door Levie Van Laeken

Innoveren. Tegenwoordig een vaak gebruikte term binnen het ondernemerslandschap. Maar, waarom zou u op zoek gaan naar verbetering of verandering als datgene dat u doet goed werkt?

5 redenen om te innoveren als ondernemer

Onderzoek toont aan dat innovatie het meeste impact heeft op uw winstgevendheid en productiviteit van uw onderneming. Voor vele ondernemers onder ons dan ook dé drijfveer om zich te gaan heruitvinden en te vernieuwen.

Naast de invloed op winstgevendheid, heeft innoveren uiteraard nog andere voordelen:

1. Differentiatie in de markt

In een steeds veranderende markt is het steeds moeilijker om uzelf als onderneming te onderscheiden van de rest. Uiteraard hebt u een reeks van trouwe klanten die steeds zullen blijven, maar toch is er een trend waar consumenten steeds minder trouw zijn aan een merk of een winkel. En niet alleen hun trouw speelt een rol, ook hun verwachtingspatroon verandert en wordt steeds moeilijker. U zal u dus moeten onderscheiden van de rest en u flexibel opstellen. Uw finale uitgangspunt is uiteindelijk om uw klanten tevreden te houdenen om zo meer te kunnen verkopen.

2. Concurrentievoordeel

Indien u er het nut niet meteen van inziet om te gaan innoveren, dan zal vast en zeker één van uw concurrenten dit wel doen. Laat u niet verrassen. Wacht zeker niet tot het laatste moment en wees de anderen op de markt te snel af. U bent dan altijd een stapje voor en dit kan u een voordeel opleveren ten opzichte van hen.

3. Sterkere positie

Zoals we in onze blog over groei al aangeven, is het van belang als onderneming te blijven groeien. De complexe markten en de veeleisende klanten dwingen ons er nu eenmaal toe om onszelf steeds opnieuw uit te vinden om zo nog beter te voldoen aan de noden van de markt. Wie dit niet doet, komt op termijn in de problemen. Innoveren helpt u als ondernemer dus om uw positie te behouden en te versterken.

4. Sterker imago

Tegenwoordig draait alles om duurzaamheid, automatisering, digitalisering en nog veel meer. Termen als domotica, cloud, virtual en augmented reality, big data, 3D printers e.d. komen steeds meer voor. De tijden veranderen. Aan u dus als ondernemer om hiermee iets te doen en mee te surfen op deze stroom van nieuwigheden. Al eens nagedacht hoe u gebruik kan maken van de nieuwste technologieën om uzelf en uw onderneming sterker te maken? Zeker doen! Het geeft u niet alleen een marktvoordeel, ook uw imago gaat er een stuk mee vooruit. Wie wilt er nu niet in zee gaan met een bedrijf dat mee is met de laatste nieuwigheden?

5. Grotere aantrekkingskracht

Bedrijven die innoveren liggen beter in de markt dan diegenen die dat niet doen. En dit niet alleen bij uw klanten, maar zeker ook bij potentiële medewerkers of leveranciers. Talentvolle mensen willen graag worden uitgedaagd en geïnspireerd. Daarom gaan ze vaak op zoek naar bedrijven waar ze deze eigenschappen kunnen terugvinden.

U merkt het: innoveren is belangrijk voor u als ondernemer. U krijgt er niet enkele een sterkere marktpositie mee, maar u zal ook meer vertrouwen krijgen van uw klanten. Wanneer u niet (op tijd) innoveert, riskeert u om nieuwe marktopportuniteiten te missen en marktaandeel te verliezen ten opzichte van (innovatieve) concurrenten. Dat zou zonde zijn, niet?

Zit u nog met vragen en of twijfels? Neem zeker contact op met onze coaches!

 

0 Reactie(s) Verberg/toon commentaren
Geen reactie.