Login
Blog Ondernemers

5 belangrijke valkuilen voor startende ondernemers

Ondernemers | 04 januari 2021 | Geschreven door Levie Van Laeken

Vaak gaan ondernemers te snel van start. Wist u bijvoorbeeld dat meer dan 33% de eerste 5 jaar niet overleeft? Het opstarten van uw zaak is één ding, maar hoe verzekert u nu uw groei? Hierbij 5 valkuilen om rekening mee te houden op uw weg naar succes!

5 belangrijke valkuilen voor startende ondernemers
1. Met de stroom meegaan

Be unique! Om succesvol te kunnen zijn als ondernemer moet u zich onderscheiden van de rest. Dat lijkt uiteraard logisch, maar voor vele ondernemers is dit niet altijd evident.
Dat u zichzelf laat inspireren op een goed idee dat iemand anders al had, kan zeker geen kwaad. Integendeel zelfs, het kan alvast een mooie basis zijn van een nog beter idee. Maar, een idee kopiëren zonder het te willen verbeteren of naar uw eigen hand om te zetten, biedt weinig meerwaarde. En dat zullen ook uw toekomstige klanten vinden.

Maak daarom van uw idee een succesverhaal door er iets van te maken waar u als ondernemer 100% achterstaat en dat verschillend is van de rest.

2. Schaarse voorbereiding

Enthousiasme is een belangrijke troef als ondernemer. U wilt vooruit om zo snel mogelijk van uw geweldige idee een succes te maken. Maar let op: ondanks uw aanstekelijk ondernemerschap moet u rekening houden met allerlei zaken en zijn er bepaalde dingen die u in vraag moet stellen. Hier gaan veel startende ondernemers in de fout. Ze focussen enkel op het op de markt brengen van hun concept en zijn amper voorbereid.

Er is vaak geen duidelijk business plan, men weet niet wat de noden zijn van de markt en ook de verschillende financieringsnoden en -mogelijkheden zijn te weinig bekeken. Het risico bestaat dus dat uw doelgroep uw dienst of product niet zo enthousiast zal onthalen als u zelf verwacht had.

3. Alles alleen willen doen

Vele ondernemers zijn rotsvast overtuigd van hun nieuw idee of concept. En dat is goed. Echter vergeten ze vaak een belangrijke factor binnen het ondernemerschap: de meerwaarde van anderen.

Het is belangrijk om u als ondernemer te laten bijstaan of te laten ondersteunen door anderen. Dit kan gaan van experten tot andere ondernemers. Het gaat dus veel verder dan enkel uw boekhouder en de contactpersoon bij de bank. Uzelf goed laten omringen door anderen heeft wel degelijk een grote impact op de slaagkansen van uw zaak. U kunt namelijk niet alles alleen. Al had u dat zelf wel graag gewild. U moet het zien als een opportuniteit om van anderen te leren en die kennis te gebruiken bij de uitbouw van uw zaak.

4. Gebrek aan visie

Bij de opstart van hun zaak zijn ondernemers voornamelijk bezig met het aan de man brengen van hun dienst of product. Niet onlogisch uiteraard! Echter ontbreekt het hen soms aan een lange termijn visie.
De focus ligt vooral op de commercialisatie op korte termijn. Hoe ze hun bedrijf in de toekomst zien en wat ze op termijn willen bereiken, is vaak een nog ver-van-hun-bed-show. Jammer toch, want hoe weet u nu welke acties te ondernemen om uw einddoel te bereiken?

5. Impact onderschatten

Bij de opstart van een nieuwe onderneming komt heel wat kijken. Naast alle administratieve zaken is er nog een ander punt waar voldoende aandacht aan moet worden besteed: het vinden van een goede balans tussen uw zaak en uw gezin.

Een nieuwe onderneming starten vergt veel tijd, energie en toewijding om te slagen. Het is daarom belangrijk de impact hiervan voldoende in te schatten en uw partner hierbij te betrekken. Zo voorkomt u eventuele ongemakkelijke situaties thuis.

Wilt u ook goed voorbereid starten? Nood aan begeleiding bij uw businessplan of bij de uitwerking van uw concept? Contacteer onze Business Coach van “Zeker van je Zaak”. Hij helpt je tegen een gunstig tarief dankzij de tussenkomst van Vlaio. Meer weten ? Lees hier meer.

VLAIO-zekervanjezaak-label.png