Menu
Blog Ondernemers

10 vragen die u zichzelf kunt stellen voor u aan de slag gaat als ondernemer!

Ondernemers | 22 juni 2017 | Geschreven door Davy Courteaux

Voordat u aan de slag gaat als ondernemer zit u misschien met een heleboel vragen. Deze vragen kunnen een rem vormen bij uw start, maar ze zullen u ook helpen bij de voorbereiding van uw project. Hier zijn 10 vragen die u bij de eerste stappen zullen begeleiden. 

10 vragen die u zichzelf kunt stellen voor u aan de slag gaat als ondernemer!
Zit ik goed in mijn hoofd en in mijn vel?

Ondernemen is vooral een verhaal van menselijke relaties. En er is maar één middel om zich goed te voelen bij anderen: zelf goed in uw vel zitten. Laat complexen nooit de bovenhand halen! Aarzel niet om terug te gaan in de tijd, om bepaalde moeilijke situaties voor de geest te halen en om u af te vragen hoe u die hebt aangepakt. Het zal u een ‘toolbox’ opleveren die u zal helpen bij uw avontuur als ondernemer.

Mag ik mijn sterke en zwakke punten opsommen?

Uw succes zal worden bepaald door de mate waarin u uw sterke punten kunt uitspelen en uw zwakke punten onder controle kunt houden. U hoeft geen schuldgevoelens te hebben omdat u niet foutloos kunt schrijven, of omdat u niets snapt van boekhouding. Anderen kunnen dat doen in uw plaats. Na verloop van tijd kunt u uw energie richten op het ontwikkelen van nieuwe competenties. Blijf in eerste instantie bezig met het ontwikkelen van uw talenten. Indien u moeite hebt om te bepalen welke uw sterke punten zijn, stel u dan deze vragen: in welke situaties voel ik mij goed? Welke complimenten krijg ik vaak? Waarom doen anderen een beroep op mij?

Ben ik in staat om mijn waarden en mijn principes te bepalen?

Onderschat het belang van deze vraag niet! Weten welke de waarden en principes zijn waar u voor staat en die u wenst te verdedigen, dat is garanderen dat u coherent zal blijven in alles wat u doet. Het is ook een goede filter om te bepalen met wie u gaat werken. Ga niet in zee met iemand die niet 100 % achter u staat en achter datgene waar u voor staat.

Heb ik een lijstje van de mensen op wie ik echt kan rekenen & deze die ik moet vermijden?

Het is onmogelijk om te anticiperen op al uw noden en alle verwikkelingen die u zal meemaken. Goed de mensen kennen op wie u zal kunnen rekenen, dat zijn extra kaarten die u kunt toevoegen aan uw spel. Denk ook aan diegene die u absoluut moet vermijden … U zal enorm veel tijd winnen.

Is de persoon met wie ik samenleef bereid om mij te volgen in dit avontuur?

Heel wat ondernemers komen in de problemen door hun privéleven. Maak een communicatieplan om uw project op de markt te lanceren. Maar, maak ook een plan om aan uw echtgeno(o)t(e) of partner uw visie duidelijk te maken en de risico’s waarmee u wellicht zal geconfronteerd worden.

Deelt mijn vennoot net als ik dezelfde ambitie?

Wat veel belangrijker is dan op professioneel of menselijk vlak complementair zijn, dat is dat jullie eenzelfde ambitie delen! Hierna volgen enkele vragen die u kunt stellen aan uw toekomstige vennoot: hoeveel wenst u te verdienen binnen 6 maanden, 1 jaar, 3 jaar? Bent u bereid om uw avonden, weekends en vakanties op te offeren? Hoeveel werknemers wil u binnen een jaar hebben? Indien wij binnen een jaar een aanbod zouden krijgen om de zaak over te nemen, hoe zou u dan reageren? Indien ons loon binnen de 6 maanden niet meer bedraagt dan € 500, € 1000, wat zal u dan doen?

Heb ik een belangrijker doelstelling dan geld verdienen?

Schaam u niet dat u goed uw boterham wil verdienen! Maar maak er niet uw hoofddoel van, vertrek van uw passie om uw professioneel project tot stand te brengen. U zal meer stralen, de deuren zullen veel sneller voor u opengaan, u zal taaier worden en u zal niet het gevoel hebben dat u werkt.

Bied ik een oplossing voor een echt probleem?

Een oplossing bieden voor een bestaand probleem zal zeker meer interesse genereren bij uw potentieel doelpubliek. De investeerders zijn ook veel ontvankelijker voor dit soort project want het is gemakkelijker het idee te testen en het potentieel van de markt in te schatten. Definieer duidelijk het probleem, valideer uw hypothese en bewijs dat uw oplossing ‘HET’ ideale antwoord is op een bestaande vraag.

Zijn mijn doelstellingen voor elke maand duidelijk gedefinieerd?

Visionair zijn, dat is goed. Weten waar u binnen 3 jaar wil staan, dat is ook goed. Maar een reeks concrete doelstellingen definiëren die op korte termijn gerealiseerd moeten worden, dat is nog beter! Wees niet te ambitieus en leg elke maand opnieuw doelstellingen vast. Elke doelstelling die u op korte termijn haalt, zal u het gevoel geven dat u een grote stap voorwaarts hebt gezet richting uw einddoel. U zal er ongelofelijk veel energie uit halen om uw teams te motiveren en gemotiveerd te houden.

Ben ik bereid om mijn relatie, mijn wagen en mijn woning te verliezen of om in een bestand van de Nationale Bank terecht te komen?

Houd rekening met het slechtste! Het feit dat u daar rekening mee houdt zal u in staat stellen om gemakkelijker deze moeilijke situaties door te komen indien die zich zouden voordoen (wat ik u uiteraard niet toewens). Dat zal er ook voor zorgen dat u bepaalde fouten niet zal begaan. Omdat u gebeten bent door de liefde en de passie die u in een project stopt, neemt u soms ernstige risico’s. Goed uw grenzen bepalen zal ervoor zorgen dat u op het juiste moment uw hoofd kunt oprichten.

Wel, hoeveel keer hebt u ‘JA’ geantwoord op al deze vragen?

0 Reactie(s) Verberg/toon commentaren
Geen reactie.