Zelfstandige
 
 
 

Bereid uw pensioen als zelfstandige voor

U hebt uw hele leven lang gewerkt om van uw onderneming een succes te maken en uw bedrijf te laten groeien. Hoog tijd om af te bouwen en te genieten van een welverdiende rust. Bereid u nu al voor op het inkomen dat u als gepensioneerde hebt. Bekijk aan welke voorwaarden u moet voldoen.

Bedragen

Het bedrag van uw wettelijk pensioen hangt af van uw carrière. Een volledige loopbaan als zelfstandige telt 45 jaar activiteit. Komt u daar niet aan? Dan wordt het bedrag van uw pensioen verlaagd. U bent als zelfstandige ondernemer geregistreerd bij Securex en wil weten hoeveel u straks ontvangt? Vraag een simulatie van uw wettelijk pensioen aan uw Client Advisor om het bedrag te berekenen waarop u recht hebt.

Bonussen

Uw inkomen als gepensioneerde beperkt zich misschien niet tot het wettelijk pensioen. Tel er het bedrag bij van uw Vrij Aanvullend Pensioen als zelfstandige of uw pensioensparen. Een mooie aanvulling die op het juiste moment komt om uw wettelijk pensioen aan te vullen.

Hoe kan ik mijn pensioen aanvragen?

Hebt u de leeftijd – 65 jaar – om met pensioen te gaan? Dan moet u geen pensioenaanvraag indienen. Wilt u vroeger uitstappen (op 60 jaar bijvoorbeeld)? Dan moet u zelf een aanvraag indienen via uw gemeente of op www.kenuwpensioen.be.

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

U wil meer sparen dan het wettelijk bedrag waarop u recht hebt? Het VAPZ is een efficiënte, gratis, vrijwillige, flexibele en niet-bindende spaarformule. Elk jaar beslist u, afhankelijk van uw inkomen, hoeveel en wanneer u wil sparen. Een jaarlijkse hernieuwing is niet verplicht.