Zelfstandige
 
 
 

Controleer uw statuut en juridische vorm

Is uw juridische vorm nog altijd de meest geschikte voor uw activiteit en uw groei? Of is het tijd voor verandering? Maar wanneer doet u dat – en waarom?

Van bijberoep naar hoofdberoep

Wilt u graag meer tijd vrijmaken voor uw zelfstandige activiteit? Hebt u te weinig tijd voor het beheer van uw zelfstandige activiteit én uw hoofdopdracht als loontrekkende? Word dan zelfstandige in hoofdberoep. U mist dan wel uw bescherming als loontrekkende, maar geniet volop van uw sociaal statuut als zelfstandige. Bedenk wel dat u dan meer sociale bijdragen moet betalen.

Van natuurlijk persoon naar vennootschap

  • Om fiscale redenen: u vermindert de fiscale druk op uw privépatrimonium, omdat ondernemingen van een voordeliger belastingregime genieten. U beslist ook zelf over de bestemming van uw winst, zoals het loon of dividend voor de bedrijfsleider of beheerder, of investeringen.
  • Om juridische redenen: u maakt een duidelijk onderscheid tussen uw privépatrimonium en dat van uw bedrijf.
  • Om economische redenen: voor investeringen moet u vast en zeker een beroep op derden doen. Banken lenen gemakkelijker geld aan een vennootschap, omdat die een duidelijkere financiële structuur heeft.

Van de ene vennootschap naar de andere

Wilt u een associatie met anderen aangaan? Wilt u meerdere natuurlijke personen of rechtspersonen bij uw onderneming betrekken? Kies dan het ondernemingstype dat daarvoor het meest geschikt is. Uw notaris helpt u met de juiste keuze.