KMO
 
 
 

Ontslag van uw werknemer

Gemotiveerde werknemers bindt u graag aan uw bedrijf. Maar soms zijn er redenen die het ontslag van een werknemer onafwendbaar maken. Of komt de vraag om ontslag van de werknemer zelf.

Opzegperiode na het ontslag van uw werknemer

Aan het ontslag van uw werknemer is een opzegperiode verbonden. Die is wettelijk vastgelegd en hangt af van de arbeidsovereenkomst, de anciënniteit van de werknemer en zijn loon.

Geen opzegperiode bij het ontslag van een werknemer? Dat kan, in twee gevallen:

  • Ontsloeg u de werknemer zonder dringende reden? Dan betaalt u hem een verbrekingsvergoeding. Die is gelijk aan het loon van de opzegperiode, aangevuld met de verworven voordelen.
  • Beëindigen jullie de arbeidsovereenkomst met onderlinge toestemming? Dan hoeven een opzegperiode en -vergoeding niet. Jullie leggen dan schriftelijk het tijdstip vast waarop de samenwerking stopt.

Formaliteiten bij het ontslag van uw werknemer

Wat de aanleiding van het ontslag van de werknemer ook is, er zijn altijd administratieve formaliteiten aan verbonden. U bezorgt hem zijn:

  • loonafrekening
  • ontslagbewijs (C4)
  • getuigschrift van tewerkstelling
  • vakantieattest

De Securex-specialisten loodsen u door alle documenten die bij het ontslag van een werknemer horen, en zorgen ervoor dat uw papierwerk tot in de puntjes correct is.

Na het ontslag? Een nieuwe start!

Een loopbaan beëindigen: u gaat er niet licht over. Als werkgever beseft u dat u personeelsleden niet alleen tijdens hun carrière moet steunen, maar ook erna. Dankzij uw doordacht outplacementbeleid  kunnen uw ontslagen werknemers snel weer elders aan de slag. Zo is het einde van de loopbaan in uw bedrijf niet het einde van de volledige carrière van uw werknemer.

Securex geeft raad

Securex wijst u graag op alle wettelijke voorwaarden bij het ontslag van uw werknemer, en helpt u met een ondersteunend outplacementbeleid. Vraag onze specialisten om raad.