Grote onderneming
 
 
 

Alternatieve verloning van uw werknemers: anders verlonen is slim verlonen!

Het basisbrutoloon van uw werknemer is voor u een kostenpost. Bedrijfsvoorheffing, bijdrage aan de sociale zekerheid, specifieke toelagen per sector, ... Toch wil u sterk staan in de war for talent en uw personeel een aantrekkelijk loon bieden. De oplossing: alternatieve verloning met:

  • een volledige fiscale en sociale vrijstelling;
  • een gedeeltelijke fiscale of sociale vrijstelling;
  • een interessant forfait voor de berekening van de sociale bijdragen en de belasting.

Het woon-werkverkeer kent u. Maar wist u dat ook de huwelijkspremie tot 200 euro vrijgesteld is van RSZ? Opgelet: niet alle maatregelen horen thuis in uw cafetariaplan omdat ze niet inwisselbaar zijn voor andere voordelen.

Hou de loonnorm in de gaten

Om de twee jaar leggen de sociale partners de loonnorm vast met een aantal collectieve regels. Dus bent u niet helemaal vrij om loonsverhogingen door te voeren. Want een hospitalisatieverzekering is wel vrijgesteld van RSZ, maar verhoogt uw loonkosten. Net zoals woon-werkverkeer, maaltijdcheques en ecocheques. Een loonbonusplan, eenmalige innovatiepremie of participatie in de winst doen dat níét. Hou de loonnorm dus goed in het oog. Anders riskeert u een boete van 250 tot 5000 euro.

Ruil het ene voordeel in voor een ander

Wilt u ondanks de loonnorm toch voordelen toekennen – zonder te snijden in het loon? Dan zet u een bestaand voordeel om in een ander voordeel. Zo verhogen uw loonkosten niet. Wissel bijvoorbeeld een bonus om in warrants. Wie ze krijgt, heeft het recht om aandelen te kopen of te verkopen. U hoeft dan geen provisies vakantiegeld aan te leggen, en u bent – onder voorwaarden – vrijgesteld van RSZ.

Wilt u loonvoordelen toekennen zónder risico's? Neem contact op met uw Securex Legal Advisor.