Groep Securex
 
 
 

White paper: Stress & burn-out: dreiging voor werknemers... én werkgevers?

Te veel stress knaagt aan de productiviteit van een bedrijf. Een kwart van de Belgische werknemers heeft vandaag stressgebonden klachten: van hoofdpijn en slaapstoornissen tot concentratieverlies. Eén van de belangrijkste oorzaken is volgens de werkgevers te zoeken in de evolutie van de werkdruk. Wordt de werkdruk structureel? Dan is een burn-out niet ver weg. Bijna 1 op de 10 werknemers kon er in 2013 van meespreken. En ook werkgevers voelen de dreiging van die toenemende stress.

Securex onderzocht stress en burn-out in België, en dat in de periode 2005-2014. Het resultaat? Een leerrijke white paper, die zowel recente als langdurige evoluties blootlegt.

Representatieve studie van Belgische werknemers én bedrijven

Voor de white paper over stress en burn-out interviewde Securex 2.088 werknemers en 595 HR managers en directors, en maakte hiervan een representatief staal van de Belgische arbeidsmarkt. Securex zocht het antwoord op onder meer deze vragen:

  • Welke evolutie is er in de afwezigheden door stress en burn-out?
  • Wat zijn de risicogroepen?
  • Wat zijn de mogelijke oorzaken van structurele stress, en welke impact hebben ze?
  • Voelen werkgevers zich verantwoordelijk?
  • Welk beleid voeren ze?

Stijgende bewustwording bij werknemers én werkgevers

Opvallend? Steeds meer werknemers hebben vandaag spanningsklachten. En werkgevers wijzen naar de eigen organisatie voor minstens de helft van de oorzaken van burn-out. Dat is een stap in de goede richting, vindt Securex. Want werkgevers die hun verantwoordelijkheid erkennen in de burn-outproblematiek, zijn extra gemotiveerd om een doortastend stressbeleid te voeren. En dat leidt tot gezonde en betrokken werknemers.

Alle resultaten, conclusies én advies voor een beleid leest u in onze white paper 'Stress & burn-out: dreiging voor werknemers... én werkgevers?'